Studenten University College naar CiBoGa

De eerste studenten van het University College worden gehuisvest op het CiBoGa-terrein, aan het Ebbingekwartier.

De universiteit kijkt samen met gemeente en huisvester SSH naar de inrichting van de huisvesting. De studenten worden in dezelfde type containerwoningen ondergebracht als woningcorporatie Nijestee op het terrein heeft neergezet.

‘Het wordt dezelfde unitbouw, maar we willen ook dat er community faciliteiten komen’, zegt dean Hans van Ees. ‘We willen de studio’s in groepen van vier clusteren, met een gemeenschappelijke ruimte en keuken. Zodat je je niet alleen in je kamertje hoeft terug te trekken.’

Afstand

De universiteit wilde de studenten aanvankelijk huisvesten naast het tijdelijke gebouw van het University College aan de Hoendiepskade. Maar dat bleek niet mogelijk. ‘Er waren geen opties in de buurt beschikbaar. Er zit behoorlijke afstand tussen de Hoendiepskade en de studentenhuisvesting. We gaan er daarom voor zorgen dat op het University College voldoende faciliteiten zijn om de studenten daar naartoe te trekken. Ze moeten er kunnen eten, maar ook ’s avonds kunnen verblijven en de mogelijkheid hebben om zich er terug te trekken voor studie of ontspanning’, vertelt Van Ees.

De woningen van Nijestee op het CiBoGa-terrein.

De woningen van Nijestee op het CiBoGa-terrein.

Vrijdag wordt het University College bezocht door een commissie van accreditatieorganisatie NVAO. Die keurt de plannen voor de tiende faculteit van de RUG. ‘Aan het eind van de dag krijgen we de eerste bevindingen te horen. Dan weten we of het definitief doorgaat of dat we het een jaar moeten uitstellen. Maar ondertussen gaan de voorbereidingen door. In januari willen we beginnen met de verbouwingen van de Hoendiepskade. Daar willen we net zulke leerlandschappen als je nu in de Universiteitsbibliotheek hebt.’

Voorlichting

De opleiding wil met veertig studenten beginnen en uitgroeien naar honderd per jaar. Het University College deed begin november voor het eerst mee aan een voorlichtingsdag voor scholieren. Van de tweehonderd bezoekers hebben zo’n zestig scholieren aangegeven dat ze geïnteresseerd zijn in een studie aan het University College Groningen.

28-11-2013