Studenten voor extra zomerherkansingen

De studentenpartijen in de universiteitsraad zijn blij met de plannen van het universiteitsbestuur om extra herkansingen in de zomer in te voeren.

Het universiteitsbestuur wilde het bindend studieadvies verhogen naar 50 studiepunten en ook een bsa invoeren in het tweede studiejaar. Beide plannen staan echter in de ijskast, nu uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de studenten zou uitvallen. Het universiteitsbestuur heeft daarom een ander plan bedacht om de studieachterstand in het tweede jaar aan te pakken: extra herkansingen of intensieve begeleiding in de zomer.

De studentenpartijen zien dat wel zitten. ‘We zijn het met het universiteitsbestuur eens dat het zeer onverantwoord is om het bindend studieadvies te verhogen. We steunen daarom het plan om extra herkansingen in de zomer aan te bieden. Wat ons betreft moeten zoveel mogelijk opleidingen worden gevraagd aan de pilot mee te doen’, aldus SOG-voorzitter Maarten de Wit.

Tijdnood

De personeelsleden juichen minder hard. Zij zijn niet overtuigd dat een verhoging van het bsa voor dramatische effecten zorgt. Daarnaast hebben ze  veel vragen over de pilots voor de zomerherkansingen die de faculteiten nu moeten uitvoeren. ‘We hebben nog geen idee op welke termijn dat moet. Moet het nog dit jaar, dan komen we in tijdnood. Doen we het pas volgend jaar, dan zijn we wellicht te laat. Dus wat is de planning?’, vroeg Rob van Ouwerkerk zich af.

Universiteitsbestuurder Jan de Jeu liet weten de drempel voor het bindend studieadvies dit collegejaar met rust te laten. ‘Maar het idee is: nominaal is normaal. We willen daarom in de toekomst blijven kijken wat een verhoging van het bsa of invoering in het tweede studiejaar kan betekenen.’

Over de planning voor de pilots moet nog worden gesproken in de universiteitsraad.

29-05-2013