Studenten willen geen zitzakken maar studieplekken

Studenten willen meer studieplekken en computers in de UB, en vooral geen zitzakken, lounges of apenrotsen, blijkt uit een enquête van studentenpartij SOG.

De Universiteitsbibliotheek (UB) krijgt de komende jaren een flinke make-over. Op de eerste verdieping zijn de oude werkplekken al vervangen door treincoupés, zitzakken en apenrotsen. Binnenkort zijn ook de andere verdiepingen aan de beurt. Maar als het aan studentenpartij SOG ligt, dient de eerste verdieping daarbij zeker niet als voorbeeld.

Ergernis

De verbouwing van de eerste verdieping laat volgens veel studenten namelijk zien hoe het niet moet, constateert de partij. ‘Onder studenten heerst veel ergernis en onbegrip over het nieuwe studielandschap. Studenten zien het vooral als inefficiënt gebruik van de al schaarse ruimte. Een voorbeeld hiervan is de plaatsing van houten blokken, beter bekend als de apenrots. Slechts zelden zul je hier een student aantreffen, omdat deze normaliter een stoel boven het werken op een houten blok verkiest.’

learning-grid-UB-3

Van de 1033 studenten die aan de enquête (PDF) meededen, blijkt slechts 13 procent blij met de verbouwing. Studenten willen geen hippe speelse ‘dierentuin’, aldus de SOG, maar ‘louter de mogelijkheid om fatsoenlijk te studeren’. En daarom meent 85 procent van de ondervraagden dat er vooral meer studieplekken moeten komen en wil 60 procent dat er meer computerplekken komen.

Pasjessysteem?

De gigantische touchscreens, bedoeld om studenten samen aan een presentatie te laten werken, zullen waarschijnlijk weinig gebruikt worden. Meer dan 90 procent van de studenten geeft aan naar de UB te komen om individueel te studeren.

Ook zien ze weinig in de koffieruimtes of lounges, die als geluidsbuffer tussen de gang en de stillere zones van de UB gepland staan. Zo’n 41 procent van de studenten ziet liever dat de ruimte wordt gebruikt voor het creëren van meer studieplekken.

En mocht er op de begane grond een grand-café komen, dan vreest de SOG dat daar straks ook scholieren, stadjers en toeristen koffie komen drinken. ‘Wij pleiten voor een kantine waarbij de focus ligt op de behoeften van studenten. Zoals het investeren in magnetrons, zodat internationale studenten hun meegenomen maaltijden kunnen opwarmen.’

learning-grid-UB-7

Verder zou de SOG graag zien dat de verschillende ruimtes worden opgedeeld in zones, zodat het voor iedereen duidelijk is of ze in een individuele werkplek, computerplek of stilteplek zitten. Ook wil de partij een adequaat toegangsbeleid, omdat studenten zich ergeren aan HBO-ers die tijdens tentamenperiodes plekken bezetten. ‘Ook gezien de veiligheid is het een goed idee om een ‘pasjessysteem’ te introduceren, waarbij de studentenkaart toegang verleent tot de UB.’

Apenrotsen

Bibliothecaris Marjolein Nieboer noemt de resultaten van de enquête ‘waardevol’ en verzekert dat er in elk geval meer studieplekken komen na de renovatie. ‘Heel veel meer zelfs.’ Maar het aantal computerplekken zal niet sterk groeien, er komen er twintig bij.

Volgens Nieboer wordt er wisselend gereageerd op het nieuwe studielandschap op de eerste verdieping. ‘Maar tot mijn genoegen wordt de ruimte uitstekend benut. Er zijn in december op verzoek van studenten extra tafels en pc’s bijgeplaatst en we hebben nu kussentjes in bijpassende kleur op de zogenoemde apenrotsen.’

UB-druk

06-01-2014