Studenten willen groene gevel en daktuin op UB

Het grijze dak van de Universiteitsbibliotheek (UB) wordt groen. De UB krijgt een gevel- en een daktuin.

Tenminste, met dat plan hebben drie studenten vrijdag de Green Mind Award – de tweejaarlijkse prijsvraag voor het beste idee om de universiteit duurzamer te maken –  gewonnen.

Het plan van Lisette Stevens, Menno Stellingwerff en Malenthe Teunis viel goed bij bibliotheekmedewerkers en bij de gemeente Groningen, en daarmee ook bij de jury die uitstraling belangrijk vindt. ‘De daktuin maakt de duurzaamheid van de universiteit zichtbaar voor iedereen. De tuin geeft een impuls aan de vergroening van de binnenstad’, aldus het persbericht.

Schermafbeelding 2014-06-12 om 10.50.42

Groene gevel

De winnaars denken dat studenten door ‘een prachtige groene gevel’ gestimuleerd worden om bewust duurzamer te leven. ‘Bovendien kan het voorstel een eyecatcher van de stad worden.’ De geveltuin moet volgens de studenten 50.000 euro kosten, de daktuin zo’n 11.000 euro.

Volgens secretaris Dick Jager is de uitvoering nog wel onder voorbehoud. ‘We gaan ons best doen, maar moeten eerst kijken of het realiseerbaar is.’

De andere winnende ideeën van de Green Mind Award gaan over het duurzamer maken van het Duisenberggebouw en het vervangen van de thermostaatknoppen aan radiatoren door een geautomatiseerd systeem.

12-06-2014