Studenten willen studiebonnen bij geneeskunde

Vijf studenten willen een vouchersysteem invoeren bij geneeskunde, waarmee studenten naar eigen smaak extra onderwijs kunnen ‘kopen’. Het onderwijsinstituut van het UMCG is akkoord, maar er klinkt ook kritiek.

De vouchers moeten een extra onderdeel worden van de nieuwe geneeskundebachelor die in september van start is gegaan. Het conceptidee is dat eerstejaars studenten per jaar drie vouchers krijgen, die ze kunnen gebruiken voor onderwijs dat ze zelf graag willen volgen.

Zo kunnen studenten kiezen voor een uurtje persoonlijke bijles van een docent of een gastcollege over een onderwerp dat tijdens het reguliere programma nog niet is behandeld. Met de juiste argumentatie mogen ze ook zelf ideeën inbrengen. Het plan is bedacht door vijf medische studenten, die graag willen dat de student zelf een stukje onderwijs kan maken.

Goedgekeurd

De vijf hebben samen een commissie gevormd en zijn momenteel druk bezig het idee onder de aandacht te brengen. Bij de medische studentenvereniging Panacea is afgelopen week een commissie geaccepteerd om bekendheid onder studenten te verwerven en het onderwijsinstituut heeft het plan een aantal weken geleden al goedgekeurd.

Hoewel er in de commissie veel enthousiasme voor het plan is, erkent studente Simone Munk direct dat er enkele knelpunten zijn. ‘Zo vinden studenten van het nieuwe programma de studielast momenteel al erg hoog, daar zou dit nog eens bijkomen’, zegt Munk.

Maar in de Onderwijs- en Onderzoekraad (O&O-raad) van het UMCG klinkt meer kritiek dan alleen een hoge studielast. Docent Girbe Buist voelt er niets voor om een student één op één bijles te geven. ‘Het lijkt me dat het budget dat ook niet toelaat’, zegt Buist.

Twijfels

Daarnaast wil de commissie graag zelf verantwoordelijk worden voor de vouchers. Student-lid van de O&O-raad, Arne Deodatus, heeft daar zijn twijfels bij. ‘Gaan jullie dan zelf beoordelen of een student een goed argument heeft voor een bepaalde activiteit?’

En zo klinken er meer vraagtekens rondom het plan, vooral als blijkt dat het al eens eerder ter sprake is geweest. ‘Er zijn afgelopen jaar twintig vergaderingen over de vouchers geweest’, zegt Uki Bosma, medewerker van het curriculumbureau. ‘Daarna is het plan vanwege praktische bezwaren alsnog afgeschoten.’

Toch gaan Munk en haar commissiegenoten enthousiast verder. De bedoeling is dat de vouchers in september 2015 bij geneeskunde geïntroduceerd worden.

18-02-2015