Studenten willen tentamen zien

Studenten van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen willen centrale tentameninzage, blijkt volgens studentenbelangenclub Pro Geo uit een poll die ze op Facebook hielden.

Zo’n 55 studenten reageerden op de online poll van Pro Geo, waarvan 87 procent aangaf z’n tentamen te willen inzien.

‘Een lid van onze organisatie deed een tweede bachelor bij geschiedenis, en merkte dat daar altijd een centrale tentameninzage wordt gehouden. Vanuit Ruimtelijke Wetenschappen is er nooit veel directe vraag naar geweest, maar toen wij er op Facebook zelf naar vroegen, bleek dat er wel degelijk interesse voor is’, vertelt Martine Mollema van Pro Geo.

Anne Boer, ook van Pro Geo: ‘Net als geschiedenis zitten er bij tentamens van ruimtelijke wetenschappen veel open vragen en is de context belangrijk. Vooral bij open vragen is het belangrijk om te kunnen zien waar het mis is gegaan.’

In de faculteitraadsvergadering bleek dat docenten er weinig voor voelen. ‘Ik zie het niet zitten om een standaard inzagemoment te organiseren’, reageert docent Erik Meijles. ‘Tegenwoordig worden er echter ook tussentijdse toetsen afgenomen. Misschien is het een goed idee om hier klassikaal op te reflecteren, om studenten beter klaar te stomen voor het tentamen.’ Dat idee werd door zijn collega’s beter ontvangen.

Martine Mollema benadrukt dat er tegenwoordig anders wordt gestudeerd. ‘Door de invoering van het binden studieadvies ligt de nadruk veel meer op vakken halen. Vanuit dat oogpunt is het helemaal verstandig om een inzagemoment te organiseren, zodat studenten meer kans krijgen om het vak de tweede keer wel te halen.’ Ze is wel tevreden met het idee over de klassikale reflecties. ‘We gaan nu in ieder geval van niets naar iets.’

13 maart 2013

 

 

 

 

13-03-2013