Studentenhuis knokt tegen kakkerlakken

De ongediertebestrijding van de gemeente heeft een internationaal studentenhuis in Groningen dinsdag verlost van twee soorten indringers: kakkerlakken en bedbugs.

Via Twitter (@stadsbeheer050) was te volgen hoe de jacht eerst werd geopend op het leger insecten dat zich meester maakte van de keuken: De kakkerlakken zijn gevonden achter de koelkast. Het zijn Duitse dus bruin van kleur max. 3 – 3,5cm.

Hoewel ze uitblinken in verstoppertje in de slaapkamer zijn niet veel later de bedwantsen (bijtgrage parasieten die veel jeuk veroorzaken) aan de beurt. De studentenkamer is behandeld met een speciale spray.

De bewoners kregen zelf ook nog een taak om een dergelijke dubbele plaag in de toekomst te voorkomen. ‘Voortaan goed schoonmaken. Want het was wel een vies en stinkend huis en dat trekt ongedierte aan’, zegt communicatiemedewerker van de gemeente Tine Noorda. Ze was bij wijze van werkbezoek mee met de ongediertebestrijding.

De bedwantsen zijn waarschijnlijk meegenomen uit het buitenland. Noorda: ‘Het is een internationaal huis met veel wisseling. Een van de bewoners was net verhuisd, in zijn nieuwe woning wordt ook nog gesprayed.’

Wie denkt in Nederland geen risico te lopen op bezoek van de bedbug, heeft het mis. Tot een paar jaar geleden leek de bedwants in de hele westerse wereld niet meer voor te komen. Nu maakt hij een come-back. Noorda: ‘Dit bezoek van de verdelgers was geen uitzondering. Er komen heel geregeld meldingen binnen van beide insecten. Met name in hotels zijn de bedbugs vaak een probleem, grote hotels hebben soms hele teams om ze te bestrijden.’

13 maart 2013

 

 

13-03-2013