Studentenpartijen: ‘Stop de masterselectie’

Studentenpartijen dreigen dwars te gaan liggen als onderwijsminister Bussemaker de masterselectie niet tegenhoudt.

Dat schrijven studentenpartijen samen met het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) aan de minister. Ze zijn bang dat er een wedloop ontstaat waarin universiteiten massaal selectie invoeren om maar niet de laatste zonder selectie te zijn.

Voorheen werden studenten automatisch toegelaten tot een master als ze de bachelor hadden afgerond. Maar sinds 2014 is dat niet meer verplicht en mogen universiteiten zelf eisen gaan stellen aan toekomstige studenten.

Problemen

Door de selectie moeten masters meer gezicht krijgen als zelfstandige opleiding, denkt de minister. Maar de studentenpartijen voorzien problemen.

‘Er is een wet die zegt dat studenten met een bachelor tenminste ergens in Nederland aan een master moeten kunnen beginnen. Universiteiten voeren daarom snel selectie in, omdat ze vrezen anders het afvoerputje van Nederland te worden’, zegt Michelle Hartmans van Lijst Calimero. ‘Maar op dit moment heb je een verkleinde banenkans als je alleen met een bachelordiploma de arbeidsmarkt op gaat. Daarnaast gaat dit voorbij aan het streven van het ministerie om meer studenten met een masterdiploma de arbeidsmarkt op te laten gaan. Het is daarom niet wenselijk als masters minder toegankelijk zullen worden.’

Selecteren

Ook de RUG gaat strenger selecteren bij enkele masteropleidingen. Bewegingswetenschappen wil een topmaster invoeren die alleen toegankelijk is voor studenten die gemiddeld een 7 of hoger scoren. Ook de faculteiten Economie & Bedrijfskunde en Wiskunde & Natuurwetenschappen willen strengere eisen invoeren voor hun masteropleidingen.

Selecteren is niet per se slecht, vinden de studentenpartijen. Bijvoorbeeld als opleidingen de grote hoeveelheid studenten niet aan kunnen. Maar selecteren omdat anderen het ook doen is niet goed, zeggen ze.

Onacceptabel

‘We vinden dat een behaald bachelordiploma een garantie moet zijn voor toegang tot een masteropleiding. Het is onacceptabel dat studenten na drie jaar te hebben gestudeerd voor dit papiertje, niet kunnen doorstromen naar een master. Op andere universiteiten wordt er soms al voor 100 procent aan masters geselecteerd. De RUG bungelt qua masterselectie nog onderaan en daarom moeten universiteiten met elkaar aan tafel en ervoor zorgen dat er geen ‘afvoerputjes’ ontstaan’, zegt Ynske van Zundert van studentenpartij SOG.

‘Daarnaast heb je ook nog het probleem met de premasterstudenten. Als je een premaster in Groningen doet, kun je alleen naar een master aan de RUG. Ga je die premasterstudenten nu dubbel selecteren? Laat je ze tegen een hoger tarief een jaar lang studeren, om ze dan alsnog voor de master af te wijzen?’ vraagt Hartmans zich af.

Bachelor niet goed genoeg

Daarnaast wekken universiteiten zo de indruk dat bacheloropleidingen niet goed genoeg zijn. Hartmans: ‘Als je een zes hebt, heb je voldoende gepresteerd om een bachelor te halen. Maar je zegt zo eigenlijk dat als je voldoende hebt gepresteerd om een bachelor te halen, je nog niet per definitie het niveau hebt om een master te halen.’

De studentenpartijen willen dat de minister met een oplossing komt. En doet ze dat niet, dan zullen ze zelf allemaal tegenstemmen in de universiteitsraden. ‘Als de minister niet ingrijpt en blijft afwachten, zullen studenten dit beleid tegenhouden. We maken daarom gezamenlijk een vuist’, zegt ISO-voorzitter Linde de Nie.

Minister Bussemaker liet eerder weten geen problemen te hebben met masteropleidingen die zesjesstudenten weren. De strengere selectiecriteria zijn helemaal in lijn met haar beleid.

Donderdag praten de Groningse studentenpartijen over de kwestie met het universiteitsbestuur van de RUG.

13-01-2016