Studentenprotest tegen Oekraïense regering

Groningse studenten gaan demonstreren tegenover de Oekraïense ambassade in Den Haag. Ze willen hun steun betuigen aan ‘Euromaidan’, een golf van aanhoudende anti-regeringsprotesten in Oekraïne.

Het initiatief komt van de 20-jarige Francesca Cadoni, studente Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie (IBIO) aan de RUG. Met het protest wil ze laten zien dat studenten niet onverschillig tegenover de aanhoudende protesten in Oekraïne staan. Een aantal medestanders heeft al aangegeven mee te gaan.

‘Het is een Europees land en het ligt dicht bij ons. Het Oekraïense volk wil nauwere banden met de EU. We willen onze buren steunen en hen laten zien dat ze er niet alleen voor staan’, aldus de Italiaanse studente.

‘Gewelddadige onderdrukking’

Daarnaast eist ze ook een sterker standpunt van de EU tegenover de Oekraïense president Viktor Janoekovytsj, vanwege zijn ‘gewelddadige onderdrukking’ van de demonstraties. Ze hoopt dat haar medestudenten zich aansluiten bij het protest, gezien hun interesse in internationale zaken.

Euromaidan_collage

Foto: Wikipedia

De Jonge Democraten (JD), met meer dan vijfduizend leden een van Nederlands grootste politieke jongerenorganisaties, hebben hun steun aan Cadoni’s initiatief toegezegd.

‘Wanneer mensenrechten, de democratie of de vrijheid van meningsuiting in het geding komen, gaan wij de straat op,’ verklaart JD-voorzitter Stefan de Koning hun steun. Hij ziet het protest niet als iets wat een doorslag kan geven, maar als ‘een morele steun in de rug van de mensen in Oekraïne’.

In het verleden protesteerden de JD al tegenover de ambassades van Azerbeidzjan en Wit-Rusland.

Bussen naar Den Haag

Clio, de studievereniging van IBIO, laat weten dat zij allicht een ondersteunde rol wil spelen bij het organiseren van het protest, maar benadrukt dat nog niets zeker is. Hierover gaat Cadoni dinsdag met ze in gesprek, om daarna zo snel mogelijk met een datum voor de demonstratie te komen.

De protesteerders zullen in een of meerdere bussen naar Den Haag afreizen.

01-02-2014