Studieblokken zorgen voor problemen

Het studieblokkensysteem dat volgend studiejaar van start gaat, geeft problemen. Studenten moeten met onvolledige resultaten beslissen over doorgaan of stoppen. Ook  aansluiting op de master is lastig.

Bij alle faculteiten bestaat het studiejaar straks uit vier blokken van tien weken. Het studiejaar wordt  een maand korter en sluit beter aan op roosters van internationale universiteiten. Tegelijk worden studieperiodes intensiever met meer tussentijdse toetsen. ‘We denken dat hierdoor de rendementen omhoog zullen gaan, zegt directeur Robert Wagenaar, van het onderwijsinstituut van letteren. ‘Door de deeltoetsen wordt de leerstof behapbaar en het dwingt studenten bij te blijven.’

Toch voorzien sommige faculteiten problemen. ‘Herkansingen van het tweede blok vallen straks halverwege het derde blok’, vertelt hoofd Rob van Ouwerkerk, van het onderwijsbureau van gedrags- en maatschappijwetenschappen.

‘Keuze op het gevoel’

En dat is een probleem voor eerstejaars die voor 1 februari moeten beslissen of ze al of niet met hun studie doorgaan, zodat ze hun prestatiebeurs niet terug hoeven te betalen. ‘Die keus moeten zij een beetje meer op het gevoel maken’, zegt Van Ouwerkerk. Vergelijkbare problemen zijn er rond het voorlopig bindend studieadvies en de harde knip, die inhoudt dat je pas met je master kunt beginnen als je je bachelor hebt gehaald.

‘Als je al je punten bij de eerste gelegenheid haalt weet je genoeg, maar sommige studenten zullen alle uitslagen nog niet hebben’, zegt ook senior beleidsmedewerker onderwijs Bart Beijer van rechten.

Rechten heeft daarom een voorkeur voor twee blokken van negen en twee van elf weken. Maar de faculteit doet voorlopig mee met de rest.

GMW hoopt dat extra tussentijdse toetsen uitkomst bieden. Wagenaar: ‘Dat levert meer cijfers op waardoor studenten beter weten waar ze staan.’

Rendementen

Medische wetenschappen verdeelt het collegejaar al langer in vier blokken en de rendementen zijn er hoog.

‘Bij ons plannen we de hertentamens van de eerstejaars in de zomer’, zegt Remko Bezema van het onderwijsinstituut. ‘En we hebben grote blokken van 11 ECTS, dus het effect van zakken is groot. Dit soort maatregelen maken het aantrekkelijker om te slagen in de eerste kans.’

 

16-04-2013