Shalom Arabs heet voortaan Siduri

De studievereniging van Midden-Oosten Studies (MOS) heeft haar naam veranderd: van Shalom Arabs naar Siduri. ‘Veel leden voelden zich niet meer thuis bij onze vorige naam.’

Het besluit van de studievereniging werd kortgeleden genomen tijdens de algemene leden vergadering (ALV). Leden van de vereniging voelden zich niet meer thuis bij de naam, zegt voorzitter Jan Munters.

Eerder dit jaar kreeg de studievereniging in een anonieme open brief in de Studentenkrant kritiek op haar naam die ‘dubieus, eenzijdig en zeer onprofessioneel’ zou zijn. Maar dat is volgens Munters niet de reden van de naamsverandering. ‘Het is intern, door leden, naar voren gebracht. Ze voelden zich niet meer vertegenwoordigd door de naam.’ Daarom legde hij samen met zijn andere bestuursleden vier potentieel nieuwe namen voor, waaruit Siduri werd gekozen.

Leuke gimmick

De vereniging werd in 2009 opgericht. Destijds was MOS opgedeeld in een joodse en een islamitische richting. Door in de naam beide richtingen te verwerken (‘shalom’ betekent vrede in het Hebreeuws en wordt gebruikt als zowel ‘hallo’ als ‘tot ziens’) was de naam een ‘leuke gimmick’ om studenten van beide richtingen te verbinden, volgens Munters.

De studie is echter hervormd en van twee verschillende richtingen is geen sprake meer: iedereen volgt dezelfde vakken, op de taal – Hebreeuws of Arabisch – na. Daarmee verloor de naam haar betekenis, maar Siduri brengt de relevantie terug.

Wijsheid en bierbrouwen

Siduri is een personage uit het Gilgamesj-epos, een van de ’s werelds oudste literaire werken,  gevonden in Mesopotamië, het moderne Irak. Het vertelt over een koning op zoek naar onsterfelijkheid. Hij reist af naar de Onderwereld en komt daar Siduri tegen, een vrouw geassocieerd met wijsheid én bierbrouwen. Ze vertelt hem dat hij beter kan genieten van de eenvoudige geneugten van het aardse leven dan te zoeken naar onsterfelijkheid.

‘Een beetje de eerste carpe diem uitspraak ooit,’ aldus Munters. De combinatie van wijsheid, bierbrouwen en Mesopotamië leek hem zeer geschikt voor een studievereniging Midden-Oosten Studies.

Andere kanshebbers voor de nieuwe naam waren Bayt al-Hikma, een academie in het middeleeuwse Bagdad, Ibn Maimon (beter bekend als Maimonides), een rabbijn, arts en filosoof levend tussen de joodse- en islamitische wereld, of Nikolaas Schroeder, een 18e-eeuwse rector magnificus van de RUG met interesse in de talen en culturen van het Midden-Oosten.

29-10-2014