Studium Generale boert goed

Studium Generale heeft een topjaar achter de rug. De lezingen en debatten over wetenschap, cultuur en maatschappij werden vorig jaar door ruim 17.000 belangstellenden bezocht. Zo’n 4000 meer dan voorgaande jaren.

‘Het was een bijzonder succesvol jaar’, glundert Guus Termeer, hoofd van het bureau. Studium scoorde onder meer met lezingen van astronaut André Kuipers, evolutiebioloog Richard Dawkins, ontdekkingsreiziger Redmond O’ Hanlon en schrijver Geert Mak.

Niet alleen de grote namen hebben voor meer bezoekers gezorgd. ‘Vooral de ontdekking van de Aletta Jacobshal, waar 600 mensen in passen, heeft daar aan bijgedragen. In de zalen in het Academiegebouw passen veel minder mensen. We twijfelden over de inzet ervan, omdat de tentamenhal toch helemaal op Zernike staat. Maar dat is blijkbaar geen drempel’, zegt Termeer.

De lezingen zijn toegankelijk voor iedereen. Van de in totaal 17.275 bezoekers waren er bijna 8000 student. ‘We willen vooral verdieping bieden. En het programma moet stad en regio een inkijkje geven in wetenschap en cultuur’, aldus Termeer.

Voor dit najaar staan er opnieuw een aantal grote namen op het programma. Waaronder popmuziekexpert Leo Blokhuis (18 september), gastschrijver Marjoleine de Vos (september/oktober), psycholoog en schrijver Douwe Draaisma (10 oktober) en filosoof en cognitiewetenschapper Daniel Dennett (16 oktober).

19-06-2013