Tablet kopen? De RUG betaalt mee

Het kopen van een tablet wordt straks wel heel aantrekkelijk voor RUG-medewerkers. De universiteit betaalt straks mee.

Iedere medewerker die een tablet aan wil schaffen krijgt straks een vergoeding van 200 euro. Dat staat in een voorlopig besluit van het universiteitsbestuur. Op die manier wil de RUG digitaal werken stimuleren.

Het plan voor de vergoeding komt van de portefeuillehouders middelen (penningmeesters) van de faculteiten. ‘De druk om over te gaan op tablets is groot op alle niveaus’, zeggen ze. ‘Zonder beleid ontstaat willekeur, wildgroei van apparatuur en worden de kosten onbeheersbaar.’

Noodzakelijk

Hoewel ze wel wat moeite hebben om aan te geven waarom de aankoop van tablets noodzakelijk is. ‘Dat is een lastige opgave. Tot voor kort konden we heel goed werken zonder tablet. We kunnen ook niet zeggen dat er iets fout zou gaan als er geen tablets gebruikt worden. Het is vooral heel gemakkelijk, maakt plaats en tijd onafhankelijk werken mogelijk en scheelt een hoop papier en secretaresse inzet.’

tablet iPad

Sinds de bestuurders, adviseurs en leidinggevenden over zijn gegaan op iPads zijn de kosten van briefpapier, enveloppen en drukwerk in drie jaar tijd met 73 procent gedaald, rekenen de faculteitsbestuurders voor. Daarnaast wil de RUG een moderne en professionele werkgever zijn, en daar horen tablets nou eenmaal bij.

App Store

Volledige vergoeding zou de universiteit echter op kosten jagen. Daarom is besloten een vergoeding van 200 euro te geven. Een totale kostenpost van 1 miljoen, betaald door de faculteiten en uitgesmeerd over drie jaren. Per jaar komt een derde van de medewerkers in aanmerking. Maar alleen die medewerkers met een vast dienstverband, of met een tijdelijk dienstverband dat nog voor minimaal een jaar na deelname loopt. Student-assistenten zijn uitgezonderd.

Ideeën voor een RUG appstore – waar alle relevante apps zijn verzameld – zijn er ook. Maar de apps zelf vallen buiten de vergoeding.

 

06-09-2013