Tandheelkunde weer open

Het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde (CTM) gaat vandaag weer open. Op één na zijn alle tandartsstoelen weer vrij van legionella.

Dat meldt het UMCG in een persbericht. De ene stoel waarin nog een hoeveelheid legionella non-pneumophila is aangetroffen, blijft buiten gebruik totdat ook daar geen legionella meer wordt gevonden. Ook is één wasbakje nog besmet.

Eind februari bleek de helft van de 89 tandartsstoelen besmet. Bron waren volgens de arbo- en milieudienst de spoelsystemen die bij de uitbraak in april juist waren geplaatst om de bacterie tegen te gaan.

Een onderzoeksteam gaat uitzoeken hoe de legionella terug kon komen. In de tussentijd worden extra controles uitgevoerd, filters geplaatst en extra spoelingen gedaan. De dienst concludeerde in april dat de legionella kon groeien doordat medewerkers en studenten de spoelprocedures niet naleefden.

Het opruimen van de bacterie kostte de universiteit vorig jaar zo’n 200.000 euro. Ook werd er voor 300.000 euro gesleuteld aan het watersysteem om nieuwe besmettingen te voorkomen.

tandheelkunde

07-03-2013