Teveel mensen stellen hun lichaam ter beschikking

Het UMCG kampt met een overschot aan dode lichamen. Het aantal mensen dat zich na het overlijden ter beschikking stelt aan de wetenschap is zo sterk gestegen, dat het academisch ziekenhuis een registratiestop heeft ingesteld.

Het ziekenhuis heeft de stoffelijke overschotten nodig voor onderwijs aan onder meer studenten geneeskunde, tandheelkunde en bewegingswetenschappen. Ook wordt veel onderzoek verricht op het menselijk materiaal om de medische kennis te vergroten. Het aantal mensen dat z’n lichaam wil nalaten aan de afdeling anatomie is echter zo groot dat het ziekenhuis bang is dat de opslag- en verwerkingscapaciteit wordt overschreden.

‘We kennen sinds jaren een behoorlijke toename van het aantal inschrijvingen. In dat groeitempo kunnen we niet doorgaan omdat er een zekere angst is dat er dan een keer een moment komt dat de afdeling teveell lichamen tegelijkertijd aangeboden krijgt’, reageert woordvoerder Joost Wessels.

De stop is vorig jaar maart ingevoerd en duurt tot januari volgend jaar. Wessels: ‘We geven dit liever al bij de inschrijving aan, dan dat we op het moment van overlijden tegen de nabestaanden ‘nee’ moet en zeggen.’

28-05-2013