Toekomst KVI onzeker

Er blijft veel onzeker over de toekomst van het Kernfysisch Versneller Instituut (KVI), vindt de personeelsfractie in de universiteitsraad. De reorganisatie van het instituut is in gang gezet, maar het verloop is ongewis.

Het KVI is door het wegvallen van grote onderzoeken en de hoge leeftijd van de deeltjesversneller niet meer levensvatbaar. Interim-directeur Cees Sterks wil het instituut nu opsplitsen om het centrum te redden. Een deel wordt ondergebracht in de nieuwe eenheid Center for Advanced Radiation and Technology (CART) de rest gaat over naar de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen (FWN).

Sterks gaat ervan uit dat CART uiteindelijk deel wordt van een nieuw centrum voor protonentherapie bij het UMCG.

Vragen

De universiteitsraad stemde donderdag in met de officiële melding van de reorganisatie, maar blijft met veel vragen zitten. ‘Er staan veel formuleringen in als “er kan een naadloze transitie worden gemaakt” naar een centrum voor protonentherapie. Maar de race om protonentherapie is nog niet gelopen. En er wordt geschreven over “mogelijke kansen” voor onderzoekslijnen. Verder kan het tekort “naar verwachting” worden weggewerkt’, zei personeelslid Bart Beijer.

Ook wordt er in het reddingsplan rekening gehouden met een nieuw contract met het Duitse Gesellschaft für Schwerionenforschung (GSI). ‘Maar daar wordt nog over onderhandeld. En of de medewerkers nieuw onderdak krijgen bij FWN is ook nog niet duidelijk.’

Protonentherapie

Volgens universiteitsbestuurder Jan de Jeu is er ‘goede kans’ op dat de KVI-medewerkers worden opgenomen in de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen en heeft GSI wel de ‘intentie’ om afspraken te maken. ‘Hoe zeker is protonentherapie? Komt er in Groningen protonentherapie? Groningen heeft een goede positie. Maar we moeten ons wel realiseren dat CART niet zoveel te maken heeft met de therapie, maar met de research facility. En of die er komt is een andere onzekerheid, namelijk dat we dat ook gefinancierd moeten krijgen’, zegt De Jeu.

30-05-2013