Tweede Kamer schrikt van struikelende promovendi

Tweede Kamerleden reageren geschrokken op het bericht dat honderden promovendi stranden en nooit hun proefschrift afmaken. Universiteiten moeten snel hun begeleiding verbeteren, vinden ze.

Eén op de drie promovendi maakt zijn proefschrift niet af en aan sommige universiteiten slaagt zelfs minder dan de helft daarin. ‘Schrikbarend. Als dit waar is, hebben we een megaprobleem’, reageert Tweede Kamerlid Pieter Duisenberg (VVD) tegenover het Hoger Onderwijs Persbureau (HOP).

Aan de RUG promoveert iets meer dan de helft na zes jaar. Terwijl het kabinet juist wil dat meer mensen promoveren. Daarom mogen de universiteiten gaan experimenteren met promotiestudenten, die een studiebeurs krijgen in plaats van een salaris.

‘Je zou willen dat universiteiten die zo veel afhakers hebben als de wiedeweerga gaan kijken hoe dat komt. Het is een ontzettende kapitaalvernietiging, zowel van mensen als van geld’, zegt Mei Li Vos (PvdA).

Dat er zoveel promovendi struikelen, wil volgens de Kamerleden nog niet zeggen dat we moeten stoppen met het aanmoedigen van promoveren. ‘We moeten goed onderzoeken hoe we succes kunnen versterken en falen kunnen voorkomen’, zegt Michel Rog van het CDA. (Bron: HOP)

22-04-2015