Tweede Kamer wil debat na aardbevingsonderzoek

Na onderzoek van RUG-hoogleraar George de Kam wil de Tweede Kamer een debat over de waardevermindering van huizen in aardbevingsgebied.

Uit het onderzoek van de honorair hoogleraar volkshuisvesting en grondmarkt bleek onlangs dat de waarde van huizen in de provincie Groningen met minimaal een miljard euro is gedaald. De CDA-fractie vroeg meteen een debat aan over het onderzoek, meldt Dagblad van het Noorden.

‘Ik ben blij dat de tweede kamer serieus naar de waardedaling wil kijken en daarbij onder andere het door mij gepubliceerde onderzoek wil betrekken’, reageert De Kam.

Effect groter

Volgens de hoogleraar valt het door hem berekende bedrag over 180 duizend huizen nog laag uit, omdat het gebaseerd is op het aantal verkochte woningen. Het werkelijke bedrag ligt hoger. ‘Het effect van woningen die niet verkocht worden, of kunnen worden, is nog niet meegerekend.’

Onderzoek De Kam

De inwoners van acht gemeenten in noordoost-Groningen die – als gevolg van door gaswinning veroorzaakte aardbevingen – hun huis met verlies hebben moeten verkopen, kunnen compensatie krijgen van gaswinningsbedrijf NAM.

Maar het onderzoek van De Kam toont aan dat ook buiten dat gebied sprake is van aanzienlijk waardeverlies. Zo gaat het in Groningen om 111 miljoen euro en in Hoogezand-Sappemeer om 90 miljoen euro waardeverlies.

Daarnaast keert de NAM te weinig uit en beperkt het de compensatieregeling tot een te kort tijdsbestek, aldus het onderzoek.

12-04-2016