Typemachines Hermans toch naar Groningen

De typemachines van schrijver W.F. Hermans komen toch naar Groningen. Voor eventjes dan.

Het Universiteitsmuseum van de RUG verloor in juni de strijd om het nalatenschap van Hermans. Samen met de gemeente Groningen probeerde het de enorme collectie van 150 typemachines en andere snuisterijen te winnen in de wedstrijd van stichting Onterfd Erfgoed. Maar met slecht vier procent van de stemmen ging dat feest niet door. De collectie ging naar een boekhandel in Gent, maar de Belgische eigenaar wil de collectie best aan Groningen uitlenen.

Dat heeft hij toegezegd aan wethouder Dig Istha, meldt Dagblad van het Noorden. Die reist nu snel af naar Gent om afspraken te maken over de bruikleen. Istha laat ook weten dat een ethische commissie nog onderzoek doet naar de gang van zaken rond de toekenning van de typemachines aan de Gentse boekhandel. 

[vsw id=”Dyqv4aco0Tg” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

 

Ontslag

Hermans woonde van 1952 tot 1973 in Groningen en werkte als fysisch geograaf aan de universiteit. Als schrijver had hij steeds meer succes, met onder meer de romans De donkere kamer van Damokles en Nooit meer slapen, maar zijn wetenschappelijke carrière liep op de klippen. Hij gooide er met de pet naar, vonden zijn studenten.

Zijn positie als lector werd zelfs ter discussie gesteld in Kamervragen. Uiteindelijk leidde het tot een onderzoek door de universiteit en ontslag in 1973. Hermans nam wraak in Onder Professoren en maakte de cultuur aan de RUG vaak belachelijk in interviews.

05-09-2013