Typemachines toch naar Groningen

Drie typemachines van schrijver W.F. Hermans komen een week naar Groningen. Boekhandel Limerick in Gent heeft ze uitgeleend aan het literaire festival Het Grote Gebeuren.

‘De strijdbijl tussen Gent en Groningen is begraven, de vredespijp gerookt’, meldt organisator en dichter Rense Sinkgraven grinnikend. En daarmee doelt hij op het getouwtrek over de 160 typemachines van de schrijver en oud-hoogleraar aan de RUG.

typmachines hermans

Groningen verloor

Groningen wilde ze vorig jaar heel graag hebben omdat Hermans jarenlang in de stad woonde en werkte, maar de Belgische boekhandelaar Gert Brouns ging er met de hoofdprijs vandoor. Hij kreeg de machines voor 5.500 euro in handen en stelt ze permanent ten toon in zijn winkel Limerick in Gent. De kwestie drong zelfs door tot de Tweede Kamer, waar de VVD en PvdA een beroep deden op minister Bussemaker om de verhuizing tegen te houden. Dat deed ze niet.

Irritatie

Wethouder Dig Ishta wilde alsnog een aantal exemplaren in bruikleen, maar dat feest ging niet door, omdat uitspraken van Ishta helemaal verkeerd vielen bij Brouns. Ishta had al een bestemming voor de rode IBM waar Hermans zijn beroemde boek Onder Professoren op typte, zonder dat hij dat met Brouns had overlegd. Deal uit de wereld. Einde verhaal.

In de achterbak

Rense Sinkgraven – die destijds naar eigen zeggen alles heeft geprobeerd om de verhuizing naar Gent te voorkomen – kon de kwestie niet uit zijn hoofd krijgen en reisde af naar Brouns met de vraag of hij een aantal machines kon lenen voor Het Grote Gebeuren. Dat mocht. ‘Zo simpel was het.’

En dus reed Sinkgraven met een Erika, een Underwood en een Bar-Lock in de achterbak terug naar Groningen. De Underwood, waar Hermans bijna al zijn vroege werk op tikte, is door de Stichting Literaire Activiteiten Groningen geadopteerd voor 60 euro, zodat ie opgeknapt kon worden. ‘Hij was echt afgeragd’, vertelt Sinkgraven.

De typemachines staan vanaf zaterdag in een vitrine in de Openbare Bibliotheek, 9 november moeten ze weer terug.

 

 

 

 

 

 

 

30-10-2014