UB moet lichter, stiller en overzichtelijker

Meer licht, meer studieplekken en minder rommelig. Dat zijn in een notendop de toekomstplannen voor de Universiteitsbibliotheek (UB).

De bibliotheek gaat de komende jaren flink op de schop. De UB moet meer ruimte bieden om de opgeheven facultaire bibliotheken te kunnen herbergen en te voldoen aan het sterk groeiende aantal bezoekers. Dat moet vooral gebeuren door flink op te ruimen.

‘In 28 jaar tijd is de bibliotheek volgepropt met spullen, het is er vol en druk. Daar moet verandering in komen’, zegt Erika Hepping, hoofd vastgoed en investeringsprojecten van de RUG. Dinsdag werd het ‘masterplan’, geschreven door architect Rob Hendriks, gepresenteerd aan medewerkers en pers. Daarin staat dat een vernieuwde indeling vooral moet zorgen voor rust en ruimte.

Ruimte

De verdiepingen moeten overzichtelijker worden door minder ‘losse elementen’ te plaatsen, boekenkasten worden in gecentreerde blokken gezet en studieplekken worden langs de gevel geplaatst voor een ‘optimale daglichtbeleving’.

Directeur Marjolein Nieboer is blij met de plannen. ‘We merken al jaren dat de UB een belangrijke studieplek is voor studenten. Met dit plan is ruimte gecreëerd om het aantal studieplekken van 1700 naar 2200 te verhogen’, zegt ze.

Dat er ook meer computers komen is onwaarschijnlijk. ‘Het aantal zal in ieder geval gelijk blijven. Of er meer komen weten we nog niet. Maar het plan moet twintig jaar mee, dan is het niet logisch om meer desktop-pc’s neer te zetten, omdat studenten steeds meer hun eigen apparatuur meenemen. We investeren wel in meer stopcontacten en een beter wifi-netwerk’, aldus communicatiemedewerker Minke Haveman.

UB-druk

Stiller

Diensten zoals de uitleenservice en het centraal informatiepunt worden op de begane grond geplaatst. Ook de kantine gaat naar de begane grond. Het gebouw wordt naar boven toe en van het trappenhuis af steeds stiller. Bovenin komen vooral stiltewerkplekken en onderin meer studieplekken voor groepssamenwerking. Alle verdiepingen krijgen een geluidsdichte ruimte met koffieautomaten, zodat studenten ook nabij hun studieplek kunnen bijpraten.

Een experimenteel ventilatiesysteem, dat eerder is aangelegd in de Aula van het Academiegebouw, moet ook in de UB voor voldoende frisse lucht, een constante temperatuur en een fors lager energiegebruik zorgen. ‘We kregen vaak klachten dat het er te benauwd was’, aldus Hepping. Het systeem wordt al op de vierde verdieping van de UB getest.

Het ‘masterplan’ geeft de hoofdlijnen van de renovatie aan. Drie architecten, waaronder Hendriks, buigen zich nu over de definitieve indeling, het interieur en de nieuwe entree. Over een maand wordt duidelijk met wie de universiteit in zee gaat. Half mei moet het ontwerp klaar zijn en in september wordt gestart met de verbouwing van de begane grond.

28-01-2014