UCG-studenten hoeven niet meer op campus te blijven

Studenten van het University College Groningen (UCG) hoeven vanaf het tweede studiejaar niet meer verplicht in het Frascati studentenhuis te wonen.

Dat heeft de faculteit afgesproken met het universiteitsbestuur. De studenten van het college vinden de huurprijs te hoog en de huisregels van woningcorporatie SSH te streng. ‘Dat bevordert het gevoel van een ‘home’ niet echt’, zegt Rob van Ouwerkerk van het University College.

Het idee van het college is dat studenten samen een gemeenschap vormen. Ze leren, wonen en werken samen. ‘Tegelijkertijd is de huisvesting van internationale studenten een lastig dossier, zoals ook blijkt uit de evaluatie van internationals over studeren in Groningen. Dit geldt ook voor onze UCG-studenten. Ze hebben daarom ook aangegeven dat ze graag, vaak met elkaar, naar alternatieven willen uitkijken.’

Daarnaast blijkt een campus geen voorwaarde om een gemeenschap te vormen, zegt Ouwerkerk. ‘Afgelopen jaar hebben we gemerkt dat ‘de community-ontwikkeling’ van de UCG-studenten zich relatief snel ontwikkelt en dat binnen een jaar een vrij hechte groep ontstaat. Het bij elkaar wonen levert daar zeker een bijdrage aan. Maar we zien ook dat dit binnen het college zelf het geval is.’

Campus

De huisvesting van de UCG-studenten verloopt al jaren moeizaam. De tiende faculteit zou z’n eigen gebouw krijgen, een afzonderlijke campus waar studenten eten en slapen. Maar het lukte de RUG niet om een plekje in de binnenstad te vinden waar ook de studenten konden worden ondergebracht.

Vanwege de plannen om het University College aan het Ebbingekwartier te vestigen, zouden ze tijdelijk in containerwoningen op het CiBoGa-terrein wonen. Maar die waren niet op tijd klaar.

De studenten werden daarom in het oude KPN-gebouw (omgedoopt tot Frascati) geplaatst, op steenworp afstand van het college aan de Hoendiepskade. Maar niet alle bewoners van het internationale studentenhuis zijn tevreden over de accommodatie.

Verhuizen

Het faculteitsbestuur heeft daarom besloten dat studenten alleen het eerste studiejaar nog verplicht in het Frascati studentenhuis moeten verblijven. Daarna mogen ze kiezen of ze in het oude KPN-gebouw willen blijven of zelf een kamer zoeken.

Het University College moet uiteindelijk verhuizen naar de Bloemsingel, vlakbij het Ebbingekwartier. Daar zal dan ook huisvesting worden gezocht voor de studenten. Maar of de verhuizing doorgaat is nog niet zeker. De verhuisplannen zijn namelijk door het universiteitsbestuur bevroren. Die vindt dat het UCG eerst moet bewijzen dat het voldoende studenten kan trekken, voordat de RUG miljoenen in het nieuwe onderkomen gaat steken.

04-04-2016