Uitstellers hebben minder studiesucces

De Faculteit Economie en Bedrijfskunde wil in de toekomst mogelijk uitstelgedrag meewegen bij de selectie van studenten voor international business. Tot nu toe tellen alleen motivatie en eindcijfers.

De faculteit is bezig met een groot onderzoek onder de eigen eerstejaars. Studenten moesten in het begin van het studiejaar vragenlijsten invullen over onder andere persoonlijkheid en motivatie. De antwoorden werden gekoppeld aan hun latere studieresultaten. Zo wil de faculteit meer inzicht krijgen in studiesucces en risicostudenten leren identificeren.

Nu al blijkt – naast motivatie en eindcijfers – uitstelgedrag samen te hangen met studiesucces.

‘Ook interfering factors zijn van belang’, zegt portefeuillehouder onderwijs Janka Stoker van FEB. ‘Heeft een student bijbaantjes, een vereniging? Zorgt hij voor zijn zieke moeder?’

Karakter

Maar ook karaktertrekken als impulsiviteit en self-efficacy – het gevoel dat je je leven zelf in de hand hebt – lijken belangrijk. ‘Die factoren hangen samen met uitstelgedrag en dat is weer een voorspeller van studiesucces’, zegt Stoker.

Daarnaast is het belangrijk dat studenten goed nadenken over hun studiekeuze en andere mogelijkheden afwegen. En intrinsieke motivatie is belangrijk. ‘Dat ze aan hun studie zijn begonnen uit interesse en niet om later rijk te worden.’

Het onderzoek gaat nog het hele jaar door. Ook nieuwe eerstejaars worden erin betrokken, zegt Stoker. Vanaf het nieuwe studiejaar kan de faculteit zijn voordeel doen met de cijfers.

In gesprek

‘Je kunt snel in gesprek met studenten die aan een bepaald profiel voldoen. Dat ze misschien nog eens goed moeten nadenken of dit de geschikte studie voor hen is’, zegt Stoker. ‘En als een student last heeft van uitstelgedrag, kun je hem tijdig een time management training aanbieden.’

Vanaf volgend jaar worden de vragenlijsten gebruikt bij bij de matchingsgesprekken voor reguliere bachelors als economie . Voor opleidingen met een beperkt aantal plaatsen en decentrale selectie, zoals international business, overweegt de faculteit ze in te zetten bij de selectie.

 

06-06-2013