UK ging er snoeihard tegenaan en werd 41e

We lieten 40 teams voor ons tijdens de Lauwersloop. Dat vonden we wel zo aardig. Maar het UK team ging er 115 km wel snoeihard tegenaan.

Yoran: ‘Gejuich verraadt zijn aankomst’

‘Terwijl ik nog wacht op mijn snelle voorganger, zie ik Elmer Sterken alvast starten. Als een jonge labrador rent hij de schaduw van het dorp uit Het getrainde lichaam dat meestal verborgen gaat onder een krijtstrepen pak, wekt mijn ontzag. Goed voor zijn image-building natuurlijk. Helemaal in lijn met healthy ageing.

Voor mij is de rector een perfecte prooi. Ik plan een inhaalmanoeuvre (heel symbolisch), maar wanneer ik van start ga is meneer al halverwege. Verdwenen in de colonne ontelbare lopers, ergens te midden van al die hijgers, iets te sportieve fanatiekelingen en alles wat daartussenin zit – zoals ik. Toch ga ik hem vastberaden achterna.

Ik zoef door dorpen, ren door zonovergoten velden, passeer turende koeien en blerende schapen – maar mijn mikpunt is er niet. Vlak voor de finish krijg ik de bos grijze krullen vaag in zicht, maar het is al te laat. Gejuich verraadt zijn aankomst. Ik loop rustig uit.’

Tjeerd: ‘Een leeg hoofd loopt harder’

‘Het gaat niet zoals ik gisteravond gedroomd heb. In plaats van hordes klappende mensen achter dranghekken, loop ik in m’n uppie door een weiland, van Anjum naar Lauwersmeer. Langs een provinciale weg met doorgetrokken streep.

De zon is loeiheet en mijn ogen beginnen al te prikken van de zonnebrandcrème die is gaan mengen met zweet. Maar het lege weiland doet m’n hardlopen goed, een leeg hoofd loopt harder. Ook de auto’s die toeteren, de aanmoedigende UK-fietser en de schreeuwende UK-collega’s halverwege de route stuwen ’t tempo omhoog.

Ik finish. Gelopen: 30 minuten. Blij!’

Christiaan: Cold Turkey afkicken

‘Denkend aan mijn etappe zie ik een klein kanaal, traag door oneindig Hoogeland gaan. Het Groninger Hoogeland is mooi. Zo mooi, dat ik wat langzamer loop om het allemaal goed te bekijken. Naast het kanaal ren ik, van Ulrum naar Leens. Of althans, iets wat op rennen lijkt. Vechten is het. Cold Turkey afkicken van vier lange jaren in het studentenleven zonder al te veel sport buiten de slaapkamer.

Ik haal een oudere vrouw in. ‘Succes!’ roept ze. ‘Tot zo’, antwoord ik. Ze haalt me toch wel weer in.’

René: ‘Triomf! Alweer geen laatste!’

‘Virtueel is het wisselpunt al al dicht. Geen spoor echter van onze loper. Na nog eens 5 extra minuten vertek ik zonder hesje de verlatenheid in.

Yes! Daar loopt ver weg onverwacht toch nog een bijna stilgevallen koppel. Snel passeren, dan ben ik die hinderlijke volgmotor kwijt. Maar kreun, de toren van Eenrum is nog zooo ver weg en de route buigt nu ook nog eens de verkeerde kant af.

Anne, mijn steun op de fiets, heeft me inmiddels ingehaald. ‘Nog 300 meter’, jokt ze goedbedoelend. Ze zal dit de komende vier kilometer vruchteloos herhalen.

Vlak voor de meet passeer ik toch nog een tweede koppel. Triomf! Alweer geen laatste!’

Wendy: ‘Sigaret om zenuwen te bedwingen’

‘Het is maar 4,8 kilometer van Eenrum naar Winsum. Gewoon de ene voet voor de andere en dan kom je ervan zelf. Met die gedachte pep ik mezelf op voor de start. Nog een sigaret om m’n zenuwen te bedwingen. Bij het (her)startschot laat je dan toch gek maken door je medelopers, waardoor je veel harder gaat dan je eigenlijk wilt. Zoals Anne het verwoordt onderweg: ‘Hoe harder je loopt, hoe eerder je er bent.’

Maar met mijn gebrekkige conditie komt hard starten keihard terug. ‘Anne, help’, smeek ik mijn fietser met zo’n halve kilometer te gaan.

En terwijl Anne vertelt dat ik niet moet opgeven en dat ze het eindpunt ziet, zet ik mijn ene voet voor de andere. En geef het hesje aan…’

Tim: ‘Trut, hou die bidon dan gewoon vast’

‘Hier met dat hesje, Wendy! – Hoe krijg ik dit ding aan? – En wie fietst er nou met me mee? – Waarom zit dat hesje zo kut? – Aan de kant, mens – Trut, hou die bidon dan gewoon vast – Aaah, Christiaan, gelukkig – Ben nu al kapot – Waar moet ik heen?? – WAAROM GAAT HIJ ZO HARD?! – Dat meisje kun…je…verdomme…aaaaAAAH…hebbeeen – UK-bus en water in m’n nek, VLAMMEN! – En jij bent van mij, en jij, HIER, BOEM, alleeees – Hesje aan?!?! – Leo? Hier. – #dood’

Christien: ‘Niet hijgen’

‘Hoofddoel van de missie? Die rottige 4,3 kilometer tussen Bedum en Zuidwolde volhouden. Wist ik veel dat dat ook nog eens binnen 30 minuten moest– ik heb nog nooit eerder aan een officieel evenement meegedaan. Dus pijnstiller slikken om de geblesseerde spier te verdoven en je niks aantrekken van die types die je voorbijrennen alsof het niks is. Níet hijgen en je vasthouden aan de wetenschap dat het straks gewoon voorbij is. En aan fietser Lieke die de afstand verkeerd inschatte, zodat de afschuwelijke laatste 1,5 kilometer in een seconde krompen tot 500 meter.

Eindresultaat: glorieus laatste en net buiten de tijd. Maar wel uitgelopen. Lekker puh!’

Peter: ‘Water? vraag ik smekend’

‘Mag ik jullie wat vragen? Is er een hardloopwedstrijd of zo?’ De inwoners van Zuidwolde weten niet wat ze overkomt. Een paar honderd lopers pissen in hun bosjes (want geen Dixies geregeld), laten plastic flesjes en verpakkingen achter op hun plein en rennen vervolgens snel weg. En dat laatste was best pittig door die felle zon. Na twee kilometer was m’n keel al zo droog als kurk.

‘Water?’, vraag ik bij de finish. ‘Hebben we niet’, zeggen de groene hesjes.

‘Water?’ vraag ik m’n teamgenoten. ‘Hebben we niet’, zeggen ze verontschuldigend.

‘Water?’ vraag ik smekend aan de Heineken bar op de Grote Markt. ‘Daar moet je voor betalen.’

 

Het UK-team

Het UK-team bestond in zijn geheel uit Michel Weber, Yoran Staas, Derkje Weijer, Niels Fokkens, Aniek Jansen, Kirsten Liebe, Tjeerd Wiersma, Merel Weijer, Lieke van den Krommenacker, Christiaan Triebert, René Lapoutre, Wendy Docters, Tim Bakker, Leonie Fransen, Christien Boomsma, Diane Romashuk en Peter Keizer. Plus in de begeleiding Anne Carlijn Kok en Hanneke Boonstra.

Het eindklassement en de volledige uitslag per etappe vind je op de website van de Lauwersloop.

Update maandag 2 juni: na correctie van het eindklassement is de UK gezakt naar de 43e plaats.

31-05-2014