UMCG doet mee met Academische Jaarprijs

Het Groningse team-De Jonge van het UMCG dingt mee naar de Academische Jaarprijs. Ze mogen hun voorstel voor een interactieve website met gegevens over de mentale toestand van onze bevolking uitwerken.

Het team staat onder leiding van hoogleraar  Peter de Jonge, hoogleraar psychiatrische epidemiologie. Het voorstel heet nu nog Hoe de Nederlandse bevolking ons kan informeren over de structuur van psychopathologie. Het team wil gegevens over de psychische gezondheid van zo veel mogelijk Nederlanders – anoniem natuurlijk – verzamelen.  Niet alleen van mensen met een psychische diagnose, maar ook gegevens van ‘gezonde’ mensen of mensen met milde klachten. Zo kun je uiteindelijk beter in kaart brengen hoe vaak klachten voorkomen en hoe ze met elkaar te maken hebben. En zo een een zinvollere indeling van psychische problemen maken.

Landelijk doen er zeventien teams mee in de strijd om 100.000 euro voor het beste voorstel om hun wetenschappelijk onderzoek te populariseren. Vorig jaar haalden twee Groningse teams de finale, maar struikelden op de valreep.

 

dsm

Bijbel van psychiaters

Een nieuw overzicht van psychische klachten is nodig, zegt teamlid Elske Bos. Tot nu toe is er de DSM, ofwel  de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders: ook wel de bijbel van psychiaters genoemd. Het is een dik boek waarin elke psychische stoornis wordt beschreven en waarmee psychiaters hun diagnoses stellen.

Maar er is  kritiek. ‘De DSM is meer gebaseerd op eminentie dan op evidentie’, zegt Bos diplomatiek. ‘Er liggen te weinig empirische gegevens aan ten grondslag.’  Bovendien gaat de DSM uit van strikte grenzen die nogal arbitrair zijn. Maar in de praktijk is geestelijke gezondheid een glijdende schaal.

grote hersenen

Psychiatrische stemwijzer

Het team wil dat verbeteren. Op de website kunnen mensen anoniem vragenlijsten invullen over hun psychische ervaringen en testjes doen.  ‘Het is een beetje zoals de politieke stemwijzer’, zegt Bos. ‘Je krijgt te zien waar je staat qua mentale gezondheid ten opzichte van anderen.’ Je kunt ook vaker meedoen, waardoor de site ook veranderingen over de tijd laten zien.

Daarnaast biedt de website algemene informatie, weetjes en tips over psychische gezondheid.

Een overzicht van alle 17 teams die door mogen naar de tweede fase vind je hier. De finale is eind oktober in Utrecht.

– 19 april 2013 –

 

 

18-04-2013