UMCG tekent contract met Poetin

Het UMCG gaat Rusland helpen onderzoek te doen naar stamcellen. Er komst een stamcelinstituut in de buurt van Moskou.

Het academisch ziekenhuis gaat een samenwerking aan voor het opzetten van een stamcelonderzoeksinstituut in Skolkovo, Rusland. Dinsdag werd in het bijzijn van president Vladimir Poetin een overeenkomst getekend.

Het Skoltech Center for Stem Cell Research is een van de eerste onderzoeksinstituten die gevestigd wordt in het Skoltech-instituut. In de buurt van Moskou wordt hard gewerkt aan het Skolkovo innovatiecentrum, een Russische versie van het Amerikaanse hightech-industriegebied Sillicon Valley.

RUG-bestuurder Sibrand Poppema is sinds vorig jaar adviseur van het project. De RUG tekende als eerste universiteit een samenwerkingsovereenkomst met de Skolkovo Foundation, onder toeziend oog van premier Mark Rutte. Daardoor kon de universiteit ook als eerste onderzoeksvoorstellen indienen. ‘Rusland stopt nu heel veel geld in onderwijs. Er wordt voor miljarden aan gebouwen en apparatuur gekocht. We doen het niet zomaar, het moet wel iets opleveren’, zei Poppema eerder.

De Russen willen gezamenlijk onderzoek doen op het gebied van energie, health, computer sciences en nucleaire technologie. In het nieuwe stamcelinstituut werken onderzoekers van het UMCG,  ERIBA, het Hubrecht Instituut en het Massachusetts Institute of Technology (MIT) samen. Het doel is om meer te weten te komen over stamcellen en de stamcelwetenschap in Rusland vooruit te helpen. Ze zullen onder meer Russische en internationale biologie- en informaticastudenten en pas gepromoveerde junioronderzoekers werven.

De training van de eerste studenten en postdocs begint in september van dit jaar in de eigen labs van de samenwerkende instituten. Daarna volgt onderzoek in Skolkovo.

[vsw id=”4ezXq2BeXtM” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

10-04-2013