Universiteit begint vol goede moed

Een nieuwe dag, een nieuwe poging. De universiteitsgebouwen gaan om 9 uur open vandaag.

De UB doet om half negen de deuren open en colleges beginnen vanaf 10 uur vanmorgen. De universiteit laat het besluit om te openen vooral afhangen van het openbaar vervoer. ‘Bussen en treinen rijden. Maar we houden het weer goed in de gaten’, meldt de RUG via Twitter.

Op dit moment geldt code rood in het noorden, volgens het KNMI. Overal is het nog glad door ijzel. Vanmiddag gaat het regenen en dat kan in Groningen voor grote hoeveelheden sneeuw of ijzel zorgen, aldus het weerinstituut.

‘Gevaarlijke dag’

Arriva meldt dat treinen en bussen gewoon rijden. ‘Uiteraard volgen we de weersomstandigheden nauwlettend.’ Volgens weervrouw Harma Boer van RTV Noord wordt het ‘een gevaarlijke dag op de weg’. In de middag wordt het glibberen in de provincie, voorspelt ze, vanwege een serieuze dooiaanval vanuit het zuidwesten. De dooi gaat gepaard met ijzel. Schermafbeelding 2016-01-07 om 09.39.58

IJskoude week

De meeste studenten en medewerkers bleven begin deze week thuis. Door ijzel op de hoogspanningskabels – het zogenaamde ‘lijndansen’ – werkten maandag de verwarmingsinstallaties op Zernike niet. De faculteiten adviseerden iedereen thuis te blijven. Een dag later werden zelfs alle gebouwen gesloten vanwege de extreme weersomstandigheden. Op woensdag gingen de deuren van de universiteit tijdens een code oranje weer voorzichtig open. Maar tegen de middag werd iedereen vanwege naderende ijzel alsnog naar huis gestuurd.

Studenten hadden weinig problemen met een paar dagen ijsvrij. Ze bedachten allerlei manieren om zichzelf te vermaken in het winterse weer. Christelijke studentenvereniging CSFR gebruikte de ijzige straten voor een potje bierkratcurling.

Wij zijn ijsvrij, dus spelen we een potje bierkratcurling..

Posted by CSFR Groningen – Yir’at ‘Adonay on Tuesday, January 5, 2016

 

Studentenschaatsvereniging Tjas organiseerde een schaatswedstrijd op straat.

Schaatswedstrijd op straatDe ijzel zorgt voor oponthoud maar ook voor bijzondere momenten. Zo hield studentenschaatsvereniging G.S.S.V. Tjas vandaag een kortebaanwedstrijd op straat!

Posted by OOG Radio & Televisie on Tuesday, January 5, 2016

 

Sleetje rijden bleek populair onder studenten in het Noorderplantsoen. Een enkeling schaatste over de met ijs bedekte straten richting het park.

Groningen: as cold as ice

Posted by Universiteitskrant Groningen on Tuesday, January 5, 2016

 

Bekijk de Facebookpagina van de UK voor meer foto’s, video’s en tips over hoe je moet lopen als een pinguïn om veilig de straat over te steken.

07-01-2016