University College Friesland afhankelijk van succes Groningen

Er komt pas een University College (UC) in Friesland, als het UC in Groningen meer dan goed loopt.

Dat heeft universiteitsbestuurder Sibrand Poppema donderdag bekendgemaakt tijdens een vergadering van de universiteitsraad. ‘We gaan pas een aanvraag doen voor een UC in Friesland als het UC in Groningen goed loopt en meer dan voldoende studenten heeft.’

Dat betekent dat de plannen voor het UC Friesland, dat onderdeel moet worden van de RUG/Campus Fryslân, voorlopig in de ijskast staan. Poppema verwacht dat over twee jaar duidelijk zal worden of het UC in Friesland er komt. De Friese locatie moet een nevenvestiging worden van het UC in Groningen.

Groningen nog geen succes

Het UC in Groningen heeft veel moeite om voldoende studenten binnen te halen. De faculteit heeft honderd eerstejaars nodig, maar wist in de afgelopen twee jaar slechts dertig studenten per jaar binnen te halen. Volgens het bestuur van het UC moet de opleiding zelfs veel meer groeien om de kosten binnen de perken te houden. Namelijk naar tweehonderd studenten per jaar.

Volgens decaan Hans van Ees wordt het voor het UC in Groningen ‘noodzakelijk’ om komend jaar honderd studenten binnen te halen.

Meer aanmeldingen dan plaatsen

Dat is voor de oprichting van het UC in Friesland nog niet voldoende. Pas als het aantal aanmeldingen in Groningen groter is dan het aantal beschikbare plekken voor nieuwe studenten, zal het UC in Friesland worden opgericht. ‘Als het UC hier gevuld is en er meer aanmeldingen zijn dan plaatsen, beginnen we aan een UC in Friesland. Anders is er geen argument om een nevenvestiging te beginnen.’

De Personeelsfractie in de universiteitsraad vraagt zich af of de plannen voor de elfde faculteit in Friesland nog wel voldoende behelzen als het UC niet meteen wordt opgericht.

Ridder zonder harnas

‘Het UC Fryslan was een ridder met een breed harnas. Nu we praten over volgtijdelijkheid van het UC, hebben we die ridder uit zijn harnas gelicht en is een schriel mannetje overgebleven’, zei bijzonder hoogleraar geschiedenis Antoon de Baets.

‘Maar wel eentje met potentie’, reageerde Poppema. Bij de aanvankelijke plannen voor de Campus Fryslan werd helemaal niet gesproken over een UC, zegt hij. ‘De plannen voor het UC zijn er later bij gekomen. Dat had te maken met de wens van Friesland om tot een groter aantal studenten te komen dan alleen via de masteropleidingen. Het is geen probleem als dat iets langer duurt.’

Investeringen

Het betekent wel dat investeringen vanuit Friesland die verbonden zijn aan het UC Friesland vooralsnog uitblijven. Maar ook dat is geen probleem, volgens Poppema. ‘Als je de uitgaven niet hebt, heb je het geld ook niet nodig.’

Volgens de RUG-voorzitter komt het UC in Groningen binnenkort met een goed voorstel voor het werven van meer studenten. ‘Maar het moet nog blijken of dat leidt tot voldoende studenten, en meer dan dat’, aldus Poppema.

19-11-2015