University College krijgt dean

Hans van Ees, hoogleraar corporate governance en instituties, is benoemd tot dean van het toekomstige University College. In september 2014 kunnen de eerste honderd studenten aan de nieuwe bacheloropleiding beginnen.

Het University College is volgens Van Ees bedoeld voor studenten ‘die meer kunnen en meer willen’. Het is een bacheloropleiding in arts and sciences, dat zich onderscheid door breedte. Studenten kunnen er vakken volgen in humaniora, sociale wetenschappen, natuurwetenschappen en ook geneeskunde. ‘Maar het is meer dan een programma. Het is een leergemeenschap van studenten en docenten, waar academische vorming centraal staat’, zegt Van Ees.

Campus

De toekomstige studenten krijgen colleges in kleine groepen, bezoeken samen musea en theater en voeren discussies bij de open haard. Daarnaast doen ze mee aan competities tussen eigen sportteams en theatergroepen. ‘En de studenten komen onder begeleiding van een tutor, waarmee ze de essays die ze schrijven bespreken’, vertelt de dean.

Het University College wordt de tiende faculteit van de RUG, met z’n eigen gebouw, eigen bestuur en faculteitsraad. Het moet een afzonderlijke campus worden, waar studenten eten en slapen. In welk gebouw de campus zich gaat vestigen is nog niet bekend, zegt universiteitsbestuurder Sibrand Poppema. ‘We hebben zo’n vijf locaties op het oog in de binnenstad’, vertelt hij.

Kosten

Studenten betalen zo’n 3500 euro collegegeld voor de prestigieuze opleiding. Daar komen de kosten voor inwoning, ongeveer 8000, euro nog bij. ‘Mensen die zich tot de opleiding aangesproken voelen, zullen daar in willen investeren. Maar, het is ook mogelijk om extra te lenen bij DUO voor een university college’, verklaart Van Ees.

De dean wil volgend jaar met honderd eerstejaars beginnen. De werving moet al dit jaar van start gaan. Volgens Van Ees mikt de opleiding op de top van de alfa- en gammastudenten. Een strenge selectieprocedure moet zorgen dat alleen de meest gemotiveerden aan de opleiding beginnen. Zij zullen de helft van de te behalen 180 studiepunten binnen het University College moeten halen, en de rest binnen de andere faculteiten.

Concurrentie

Het College van Groningen concurreert straks met acht andere university colleges, onder andere met die van Utrecht, Amsterdam en Rotterdam. Groningen wil zich onderscheiden door zich te richten op de RUG-speerpunten healthy ageing, energy en sustainable society.

Volgens Poppema levert het University College, dat straks moet lijken op de beroemde colleges van Oxford en Cambridge, de RUG vooral goeie studenten op. ‘En dat heeft zo z’n voordelen. Wat die komen misschien op plekken terecht waar de RUG later weer wat aan heeft.’

Hans-van-Ees

13 maart 2013

 

 

13-03-2013