University College zoekt studenten

De toekomstige studenten van het University College van de RUG spreken vloeiend Engels, zijn goed in Wiskunde en willen maatschappelijke problemen oplossen.

Dat schrijft de universiteit in een stuk aan de commissie die de nieuwe opleiding gaat beoordelen. In september 2014 moeten de eerste honderd studenten aan de nieuwe Engelstalige bacheloropleiding Liberal Arts and Sciences beginnen.

Nieuwsgierig

De universiteit zoekt leergierige vwo’ers en internationale studenten die vakken willen volgen in humaniora, sociale wetenschappen, natuurwetenschappen en geneeskunde. De studenten van het University College gaan vanaf de eerste dag van de opleiding aan de slag met het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. ‘Vertrekpunt hiervoor is de nieuwsgierigheid van de student en de durf om te experimenteren’, aldus het universiteitsbestuur.

De studenten leren, wonen en werken in een Learning Community: een leergemeenschap van studenten en docenten. Ze krijgen colleges in kleine groepen, bezoeken samen musea en theater en voeren discussies bij de open haard. Daarnaast doen ze mee aan competities tussen eigen sportteams en theatergroepen.

Campus

Het University College wordt de tiende faculteit van de RUG, met z’n eigen gebouw, eigen bestuur en faculteitsraad. Het moet een afzonderlijke campus worden, waar studenten eten en slapen.

In welk gebouw de campus zich gaat vestigen is nog niet bekend. ‘Het university college komt in de binnenstad. We hebben meerdere locaties op het oog en voor iedere plek worden nog verschillende scenario’s uitgewerkt. In sommige gevallen kunnen de studenten op de campus wonen, in andere gevallen moeten we huisvesting in de buurt zoeken’, zegt universiteitsbestuurder Jan de Jeu.

De universiteit wil in elk geval geen eigenaar worden van de studentenhuizen. Een externe partij moet daar zorg voor dragen. Studenten betalen zo’n 3500 euro collegegeld voor de prestigieuze opleiding. Daar komen de kosten voor inwoning, ongeveer 8000 euro nog bij.

Junior College

Uit onderzoek onder scholieren en de top tien procent best presterende eerstejaars van alle bacheloropleidingen van de RUG, blijkt volgens de universiteit dat er veel interesse is voor het University College. De grote verantwoordelijkheid en keuzevrijheid spreekt ze aan. Ook het idee om met concrete vraagstukken aan de slag te gaan vinden ze interessant.

De universiteit wil volgend jaar tijdens de schoolvakantie een Junior University College organiseren, zodat scholieren alvast kunnen ervaren hoe het is om aan het University College te studeren.

25-06-2013