Verbouwing UB over vier jaar klaar

De UB krijgt meer studieplekken, betere wifi, meer koffieruimtes en een extra dakterras. Dat staat in de verbouwingsplannen van de bibliotheek.

De UB wordt de komende vier jaar omgetoverd van bibliotheek tot studiecentrum. Het aantal studieplekken stijgt van 1700 naar 2240, er komen meer computerplekken, meer leesplekken, meer groepsplekken en meer stilteruimtes.

Koffiecafé

De studieplekken worden langs de raamgevels geplaatst, zodat in natuurlijk daglicht kan worden gestudeerd. Er komt meer beplanting in de bibliotheek, en iedere verdieping krijgt een eigen koffieruimte. Boeken halen en inleveren kan straks 24-uur per dag, dankzij een automaat bij de ingang. En op alle verdiepingen komen kluisjes.

koffiecafe-UB

Op de benedenverdieping komt een eigen koffiecafé. Volgens verschillende bronnen binnen de RUG zal die worden beheerd door de Amerikaanse koffieketen Starbucks, maar het universiteitsbestuur wil dat nog niet bevestigen.

Fietsenkelder

Verder krijgt de UB een extra dakterras op de tweede verdieping en wordt het hele pand uitgevoerd met een beter ventilatiesysteem. Ook moet er een fietsenkelder komen, met plek voor 1630 tweewielers, die vanuit de entree via een trap direct bereikbaar is.

Naast een sterker draadloos wifi-netwerk, worden er ook meer stopcontacten in de UB geplaatst voor laptops, tablets of smartphones.

studieplek-UB

De verbouwingen beginnen deze maand op de begane grond en duren tot eind 2018. Studenten kunnen tijdens de verbouwingen gewoon gebruik blijven maken van de UB. Daarom wordt er minder gewerkt in tentamenperiodes en wordt er alleen geboord in de avonduren of vakanties.

15-09-2014