Verdachte DigiD-fraude vrijgelaten

De laatste verdachte die nog vast zat in de DigiD-fraude zaak, hoeft zijn rechtszaak niet in de cel af te wachten. Hij is vrijgelaten. Dat heeft de rechtbank in Assen dinsdag bepaald.

De man, een 43-jarige Roemeen, zou samen met vier andere verdachten de digitale identiteit van tientallen Groningse studenten hebben misbruikt. De dieven stalen DigiD-codes, gebruikten die om zorg- en huurtoeslag aan te vragen, en gingen er vervolgens met tonnen vandoor. Zo’n zeventig studenten hebben aangifte gedaan van de identiteitsfraude.

De vijf verdachten werden aangehouden nadat studenten aan de Eendrachtskade hadden gezien dat ze post uit hun brievenbussen hengelden. Bij de Roemeen werden twee bankpassen gevonden op zijn naam. Ook bleek hij rekeningen te hebben geopend waarop het geld van de DigiD-fraude werd gestort.

Kleine vis

‘Maar hij heeft een relatief ondergeschikte rol, blijkt uit het onderzoek’, aldus de officier van justitie. Omdat zijn straf – als hij wordt veroordeeld – niet langer zal zijn dan de tijd die hij in afwachting van de rechtszaak in voorlopige hechtenis doorbracht, verzocht het Openbaar Ministerie (OM) de rechtbank hem vrij te laten.

De andere vier verdachten, waaronder een Nederlandse man en zijn Roemeense vriendin, werden al eerder op vrije voeten gesteld. Ze worden allen nog wel verdacht van diefstal, oplichting en het witwassen van crimineel geld, maar zijn waarschijnlijk kleine vissen in een grotere criminele organisatie. Volgens de 43-jarige Roemeen heeft hij ‘niets gestolen’ en is hij juist een slachtoffer.

Onderzoek

Het onderzoek is nog volop in gang. Het Openbaar Ministerie wil in het belang daarvan niet zeggen of er andere verdachten zijn. ‘Het materiaal dat bij huiszoekingen bij deze vijf verdachten werd aangetroffen, wordt nu doorgeplozen’, laat een woordvoerder weten.

In Amsterdam bleken 150 inwoners in januari op dezelfde wijze te zijn opgelicht. ‘De rechercheteams wisselen informatie uit’, bevestigt de OM-woordvoerder. ‘Maar de focus ligt hier op Groningen.’

Het is nog niet duidelijk wanneer de rechtbank de zaak inhoudelijk zal behandelen.

11-02-2014