Verdachte vezels in FWN-laboratoria

Onderzoekers van natuur- en scheikunde worden mogelijk blootgesteld aan schadelijke stofvezels die de laboratoria worden binnengeblazen.

De stof komt via luchttoevoerroosters binnen. ‘De samenstelling was aanvankelijk onbekend. We hebben het daarom eerst laten onderzoeken op de aanwezigheid van asbestvezels. Dat gaf gelukkig een negatief resultaat’, zegt Andrys Weitenberg, coördinator Arbo Milieu en Veiligheid.

Roest

De stof bestaat uit roest en organische resten. Volgens Weitenberg is het organische materiaal een kunststof zoals rubber. ‘Het kan van alles afkomstig zijn, zoals het rubber van een aandrijfriem voor een ventilator, afdichtingsranden in aansluitingen op ventilatieroosters of isolerende bedekkingen in luchtvoerende delen. Het roest is waarschijnlijk afkomstig van de corrosie van het staal van luchtbehandelingskasten of –kanalen.’

Waar het spul precies vandaan komt is nog niet bekend. Het onderzoek loopt nog. ‘Maar het gaat om redelijk grove stofdeeltjes. We achten daarom de kans op inademing vrij klein’, reageert Weitenberg.

11-12-2013