Verdachten diefstal Unitas vrijgesproken

Vijf verdachten stonden vrijdag voor de rechter. Ze zouden 40.000 euro van studentenvereniging Unitas hebben gestolen. Maar werden vrijgesproken.

Een vordering van Unitas om het geld terug te krijgen, werd afgewezen. 

In de zomer van 2011 werd een pinpas en de bijbehorende pincode gestolen uit het pand van Unitas. Vervolgens werd er een groot bedrag gepind. Ook wisten de dieven een bedrag van 30.250 euro door te sluizen naar de rekeningen van de vijf verdachten en vervolgens van hun rekeningen te pinnen. De rest van het geld werd op andere manieren uitgegeven.

De vijf – drie mannen en twee vrouwen uit het westen van het land – werden daarom verdacht van medeplichtigheid aan verduistering en heling. De hoofddaders zijn nooit gevonden.

Beroofd en opgelicht

De verdachten zeiden echter dat ze beroofd, bestolen of opgelicht waren, maar deden geen aangifte. De Officier van Justitie zag hierin bewuste achterhouding van feiten en eiste taakstraffen van 40 tot 80 uur.

De rechter meende echter dat het onwaarschijnlijk is dat de verdachten wisten van het geld op hun rekening, en vond dat de aanklachten niet bewezen konden worden.

‘Balen’

Unitas ziet dus niets terug van het gestolen geld. Larissa Schut, inmiddels de vierde rector van de vereniging die in de zaak is ingewerkt, baalt.

‘We hadden na deze lange zit natuurlijk gehoopt geld terug te zien, maar helaas. Gelukkig hebben we het financieel overleefd en kunnen we dit nu afsluiten. We moeten weer door met de voorbereidingen voor de KEI-week, dus dat is alleen maar weer leuk.’

01-08-2014