Vier NK-titels voor roeiers Gyas

Vier roeiers, vier titels. Joris Pijs, Sophie Souwer, Just van der Endt en Vincent de Vegt zorgden er afgelopen weekend voor dat Gyas met nogal wat overwinningen op zak naar huis ging. ‘We deden de wedstrijd een beetje uit de losse pols’, vertelt Pijs over zijn zege.

Het Nederlands Kampioenschap (NK) vond dit weekend plaats op de Bosbaan in Amsterdam. Bij de wedstrijd deden alleen grote nummers mee: de dubbeltwee, -vier en -acht trotseerden de hevige wind en hoge golven van het Amsterdamse water.

Meer een training

Met het EK in Poznan net achter de rug en het WK van september in het vooruitzicht, kwam het NK voor Pijs en zijn ploeg van de vier-zonder als ‘een wedstrijd tussen de bedrijven door’. Het NK was voor de ploeg geen doel op zichzelf en dus ging er geen speciale voorbereiding aan de wedstrijd vooraf. Het NK voelde dan ook meer als een training dan een wedstrijd. Dat betekende volgens Pijs wel dat er van hen verwacht werd dat ze zouden winnen. Verliezen was geen optie.

De wedstrijd draaide om ‘de focus op eigen uitvoering’. Ook toen de ploeg tijdens de start eventjes achter lag, waren de mannen niet al te veel bezig met hun positie. Deze techniek staat ook centraal bij de training tijdens de rest van de zomer voor het WK in het Franse Aiguebelette-le-Lac.

Nog nooit samen geroeid

Ook Vincent de Vegt en Just van der Endt stonden aan de start. In april roeiden zij nog samen in de twee-zonder als eerste over de finish, nu deden zij dat in een combinatieploeg met zes mannen van andere verenigingen. In de eerste honderd meter tijdens het oproeien wist hij al dat ze zouden winnen, vertelt De Vegt. En dat terwijl de acht mannen nog nooit eerder met elkaar hadden geroeid. Dat komt volgens de Gyas-roeier doordat de mannen eenzelfde manier van roeien hebben.

Volgens De Vegt wilde de ploeg met de wedstrijd vooral meten hoe ze erbij lagen ten opzichte van de zware mannen. ‘Het ging erom te laten zien dat dit een boot was die echt hard kon. Dit was het beste wat we neer konden zetten’, vertelt De Vegt.

Samen met Van der Endt traint De Vegt komende maand voor het WK voor roeiers onder de 23 dat eind juli in Bulgarije plaatsvindt. De Vegt zal dan hetzelfde pakje dragen als afgelopen weekend: ‘Ik heb een wedstrijdpakje dat ik alleen op wedstrijden draag en niet uitwas’, zegt De Vegt.

Meer titels voor Gyas

Ook Sophie Souwer roeide samen met haar ploeg in de nationale vrouwenacht als snelste de finish over. En dat was niet de enige overwinning die zij binnensleepte. Met nog een aantal dames uit de acht startte zij op slag in een vier-zonder en roeide naar het goud.

Op 17, 18 en 19 april vond het NK kleine nummers, voor de skiff en twee-zonder, plaats. Gyas behaalde hier ook al twee titels.

Met de overwinningen ligt Gyas op schema voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. Op Gyas is er dit weekend al een goed blikfeestje gevierd, vertelt Roeanne Talhout, algemeen adjunct van Gyas. Hoewel de roeiers nog in training zijn, mochten ze wel een paar biertjes om de overwinning te vieren.

09-06-2015