Vierdejaars bachelors straks in problemen

Een groot deel van de Groningse studenten komt onverwachts door invoering van het leenstelsel in de problemen, schrijft studentenpartij Lijst Calimero in een noodbrief aan de Eerste Kamer.

Bachelor studenten die de test doen op de website van uitvoeringsorganisatie DUO, om te zien of ze straks nog recht hebben op een basisbeurs, kunnen voor een onaangename verassing komen te staan. Wie invult volgend jaar aan z’n vierde bachelorjaar te beginnen, krijgt te horen dat hij dan geen studiefinanciering meer krijgt.

Grote schok voor studenten

En dat is een grote schok voor veel studenten, zeggen de fractieleden van partij Calimero. ‘Dit is niet eerder gecommuniceerd aan de huidige studenten, terwijl het een grote impact heeft. Ze hebben al een studieplanning gemaakt, gebaseerd op vier jaar financiering. Ze zijn bijvoorbeeld al in het buitenland geweest of hebben een bestuursjaar gedaan bij een vereniging. Die studenten lopen nu ongeveer 3.000 euro studiefinanciering mis.’

Studenten die nu een jaar langer dan nominaal over hun bachelor doen, kunnen in hun vierde bachelorjaar al de basisbeurs voor de master ontvangen. In het wetsvoorstel voor het leenstelsel – dat inmiddels door de Tweede Kamer is aangenomen, maar nog door de Eerste Kamer moet worden goedgekeurd – verdwijnt volgens DUO die financiering.

Regels veranderd tijdens spel

‘Tijdens het spel zijn voor deze groep studenten de spelregels veranderd. Minister Bussemakers is ernstig tekortgeschoten in de voorlichting op de punt, het lijkt alsof het bewust is verzwegen’, schrijven de fractieleden. Calimero vraagt de Eerste Kamer de kwestie mee te nemen in de discussie over het wetsvoorstel. ‘We hopen dat deze groep studenten niet alsnog de dupe wordt van een leenstelsel waaraan zij wel moeten meebetalen, maar waarvan ze niet de vruchten kunnen plukken.’

De kwestie wordt besproken in de commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van de Eerste Kamer. ‘En de SP heeft al gereageerd dat ze er in de vragenronde aandacht aan gaan besteden omdat ze ook begrepen hebben dat huidige studenten in een overgangsregeling zouden komen’, zegt Rowanne Degenhart van Calimero.

 

leenstelsel

26-11-2014