Vindicat feest in meerminnenkleuren

Vindicat bestaat straks tweehonderd jaar in Groningen. De feestkleuren werden vrijdagavond bekend. Met een spektakel op de ijsbaan.

1500 leden in oude witte kleren verzamelden zich met glühwein rond de ijsbaan op de Grote Markt voor de allereerste stap onderweg naar het lustrum van 4 februari. Vanavond worden de lustrumkleuren bekend, later komt de themabekendmaking. Het veertiendaagse hoogtepunt van de viering volgt in juli.

Om kwart voor elf glijden kunstschaatsers en ijshockeyers het ijs op. Ze draaien in snelle figuren om elkaar heen. Beat uit de luidsprekers en twee live violisten.

Poppelepee paars

Als de Martinitoren elf slaat ‘neemt’ een anonieme spreker in dichterlijke zinnen de leden mee door de lustrumkleurengeschiedenis, want ‘kleuren vervagen, maar herinneringen blijven.’ En hij kondigt aan dat Vindicat zich komend jaar zal hullen in ‘poppelepee paars en tureluurs turquoise met een gouden randje’.

En daar is het dan: het Stadhuis licht op in paars en turquoise. Het regent gouden linten. Applaus, omhelzingen en gejuich. Verfpoeder bedekt degenen die geen heenkomen hebben gezocht op de trappen, reden voor de dresscode van witte kleren.

Bizar mooi

De reacties variëren van ‘bizar mooi’ volgens Job Sijbrandij tot ‘perfect geregeld, prachtig dat de gemeente dit goedvindt en het gouden randje maakt het af’ en ‘ik heb dit niet bedacht en ik had het zo zelf ook niet bedacht’, volgens Pieter Cleveringa.

‘Ik dig de combinatie wel’, zegt Noa Leijdesdorff. ‘Zeemeerminnenkleuren!’

Er is goed nagedacht over de kleurencombinaties, vertelt lustrumpreses Okke Loman: ‘Groningen is stad van het noorden. Het ligt geïsoleerd. Dat maakt het poëtisch. Wat is nog meer noordelijk en poëtisch? Het Noorderlicht! Het gouden randje symboliseert het tweehonderdjarig bestaan.’

Na elven stromen de leden, nog half extatisch van de show het plein af, de motregen uit en de kroeg in, waar het feest met meer verfpoeder in besloten kring doorgaat.

16-12-2014