Vitalis te laat voor Batavierenrace

Voor het eerst sinds jaren is atletiekvereniging Vitalis niet rechtstreeks geplaatst voor de Batavierenrace. Ze staan op de reservelijst. Alleen een wildcard kan Vitalis nog redden.

Het nieuwe inschrijvingsbeleid van de organisatie gooide roet in het eten. Dit jaar was voor het eerst het tijdstip van de online inschrijving bindend. Vorig jaar  telde het moment van inleveren van het inschrijfformulier bij de eigen sportraad (in dit geval de ACLO).

Het bestuur van Vitalis was op de hoogte van de wijzigingen. De online inschrijving opende op 15 november om 00.00 uur ‘s nachts. ‘We schreven ons in op 15 november. Overdag. Niet middag in de nacht. En dat bleek achteraf al te laat’, zegt vicevoorzitter Renske Bos. ‘

Zonde

‘Wij balen als een stekker. Dat een paar uur na het openen van de inschrijflijst de boel al vol zou zitten hadden we niet verwacht’, geeft Renske toe. Wel vraagt ze zich af in hoeverre deze online inschrijving eerlijk is. ‘Omdat er nu geen formulieren meer langs de sportraad moeten, kunnen ook oud-studenten zich inschrijven. En dat is niet de bedoeling’, zegt ze.

Naast het harde baalmoment, vindt Renske het simpelweg zonde dat Vitalis niet op de inschrijflijst staat. Elk jaar doen er ruim driehonderd ploegen mee aan de estafetteloop tussen Nijmegen en Enschede. De atleten van Vitalis wisten afgelopen jaar een knappe twintigste plek te veroveren. ‘Wij horen simpelweg thuis op de inschrijflijst’, zegt Renske.

Verover de wildcard

De laatste hoop is het veroveren van één van de twintig wildcards, waarmee deelname alsnog mogelijk is. Daarvoor moet Vitalis de organisatie ervan overtuigen dat zij een meerwaarde heeft voor de wedstrijd. ‘Op onze website hebben we alle leden opgeroepen mee te denken over een stunt om de organisatie te bewijzen dat wij absoluut aan de start moeten verschijnen op 10 mei.’

Met ruim 100 ploegen op de reservelijst is een enigszins ludieke actie wel vereist om één van de twintig cards te bemachtigen. ‘Wij zaten te denken aan een filmpje of een creatieve brief met een warm pleidooi’, zegt Renske.

De organisatiecommissie heeft tot 7 februari de tijd om wildcards toe te kennen.

19-12-2013