Vlaams protest tegen publicatiedruk

Zo kan het niet langer aan de universiteit, vinden meer dan 150 Vlaamse wetenschappers. Ze protesteren tegen de publicatiedruk.

De Actiegroep Hoger Onderwijs klaagt het heersende klimaat aan de Vlaamse universiteiten, schrijft De Morgen. ‘De obsessie met kwantiteit staat kerntaken van de universiteit in de weg.’

In een open brief klagen ze over de huidige werkomstandigheden. ‘Vroeger waren publicaties een middel om over onderzoek te communiceren,’ schrijven ze. ‘Vandaag zijn ze een doel op zichzelf geworden. Onderzoekers worden geacht vooral zo veel mogelijk te publiceren, en het vergaren van nieuwe kennis en inzichten is op dit moment vaak niet meer dan een middel om publicaties te scoren. Deze obsessie met publicaties en kwantiteit staat de kerntaken van de universiteit in de weg.’

‘Binnenwegen’

De Vlaamse wetenschappers denken dat de overdreven prestatiedruk fraude in de hand werkt. ‘In een aantal gevallen leidt het razendsnelle publicatieritme er zelfs toe dat onderzoekers ‘binnenwegen’ gaan nemen: resultaten worden minder grondig gecontroleerd, negatieve resultaten worden verdoezeld en cijfers worden gemanipuleerd,’ zegt historicus Koen Aerts van de universiteit van Gent.

De bezorgde academici eisen dat de financiering van de universiteit op de schop wordt genomen. ‘Die zou moeten gebeuren op basis van kwaliteit van onderzoek, niet op kwantiteit. Wij zijn geen bedrijf’, aldus Aerts.

 

 

22-08-2013