Toch voldoende kandidaten voor personeelsfracties

De personeelsfracties in de universiteitsraad hebben toch voldoende kandidaten weten te strikken voor de verkiezingen in mei, ondanks dat veel medewerkers het te druk hebben voor RUG-politiek.

De personeelsfractie heeft sinds woensdagmiddag veertien kandidaten op de lijst staan. De laatste meldde zich een uur voor de deadline aan. Op dit moment heeft de fractie negen zetels. Vorig jaar stonden er nog zeventien namen op de verkiezingslijst.

‘Gezien de moeite die het kostte zijn we tevreden. Ook omdat er een PhD-er bij zit. De wetenschap is bij ons goed vertegenwoordigd. We gaan dus voor de volle twaalf plaatsen!’, reageert voorzitter Bart Beijer.

Noodklok

Een week geleden luidde de partij nog de noodklok, omdat het niet voldoende medewerkers kon vinden voor de kandidatenlijst. Veel potentiële kandidaten zagen er vanwege werkdruk vanaf. Ook krijgen sommige medewerkers van hun leidinggevende te horen dat ze zich vanwege de werkdruk beter niet bij de partij kunnen aansluiten.

Ook de andere personeelspartij, de Personeelsfractie voor de Wetenschap, had moeite om kandidaten te vinden. ‘Twee uitstekende vrouwelijke kandidaten hebben serieus overwogen om zich bij onze fractie aan te sluiten, maar hebben wegens te hoge werkdruk op het laatste moment anders besloten’, vertelt voorzitter Nicolai Petkov.

‘Buitengewoon belangrijk’

De fractie heeft nu drie namen op de kandidatenlijst staan, en gaat verder onder een andere naam: Wetenschapsfractie / Science Faction. Petkov: ‘Het is voor wetenschappers een heel moeilijke beslissing om de tijd die nodig is voor de universiteitsraad, te onttrekken aan de tijd voor de begeleiding van studenten en promovendi. Ik begeleid zelf acht promovendi en meerdere masterstudenten en weet hoe moeilijk deze beslissing is. Toch achten we het buitengewoon belangrijk dat in de raad actieve wetenschappers zitten die met beide benen midden in de kernactiviteiten onderzoek en onderwijs staan.’

De verkiezingen voor de universiteitsraad, de faculteitsraden en de dienstraden beginnen op 18 mei.

 

Foto: Archangel12

26-03-2015