Vrijdag 13 februari

Vandaag op de uni
laatste update 11:50 uur

Veel zon, maar ook enkele wolkenvelden. Vanaf de avond soms wat lichte regen en met negen graden is het best lekker.

Eigenlijk wel het belangrijkste nieuws van de dag: vanmiddag (14:30 Academiegebouw) gaat ‘onze’ Wendy Docters promoveren. Op een heel ingewikkeld onderwerp: ‘Unraveling the mysteries of high-energy cosmic rays using radio detection’. Wij zijn trots!

Studenten hebben in Amsterdam het gebouw van de Faculteit der Geesteswetenschappen bezet. De actievoerders eisen een meer democratische universiteit, met een ander college van bestuur. Volg hier het liveblog van onze collega’s bij Folia.

Het Transplantatiecentrum van het UMCG bewaart donororganen voor transplantatie voortaan in een speciaal hiervoor toegeruste orgaanperfusiekamer. In deze ruimte worden donororganen in perfusiemachines continu gespoeld met zuurstofrijke vloeistof en voedingsstoffen. De organen kunnen hierdoor niet alleen beter bewaard, maar ook verbeterd worden. Dit leidt ertoe dat het aantal donoren kan worden vergroot, doordat meer organen geschikt kunnen worden gemaakt voor transplantatie. Ook de slagingskans van een transplantatie kan hiermee worden vergroot. Het UMCG is het eerste transplantatiecentrum in Nederland en één van de eerste in de wereld met deze voorziening.

De Groningse wetenschappers Johan Bos, Amina Helmi, Marcel Timmer, Thea Hilhorst en René Veenstra krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland.

13-02-2015