Vrijdag 24 oktober

Vandaag op de uni
laatste update 12:35

Blijf maar weer binnen vandaag. Regen, wind, graadje of 13 maximaal. In het weekend wordt het wat beter. En vergeet niet in de nacht van zaterdag op zondag de klok een uur terug te zetten. Het wordt weer wintertijd!

Unilever topman Paul Polman is voorzitter geworden van het Ubbo Emmius Fonds, het alumnifonds van de universiteit. Polman, die in Groningen economie studeerde, kreeg dit jaar een eredoctoraat van de RUG ‘vanwege zijn uitzonderlijke drive om ondernemerschap en duurzame ontwikkeling succesvol te combineren’. VN secretaris-generaal Ban KI-moon haalde hem binnen voor het UN High Level Panel on the Post-2015 agenda.

De stemming in Canada zal zich – na de aanslag door een geradicaliseerde moslim – niet tegen de moslimgemeenschap keren. ‘Er heerst een grote tolerantie tegen immigranten. Canada is groot geworden door immigratie.’ Dat zegt emeritus hoogleraar Doeko Bosscher vandaag in een interview in de Volkskrant. Bosscher is verbonden aan het centrum voor Canadese Studies van de RUG.

Een speciale DNA-test kan verhoogd risico op baarmoederhals-kanker aantonen. Dat blijkt uit onderzoek van Aniek Boers, gynaecoloog-in-opleiding bij het UMCG. Vrouwen met het hrHPV-virus – en dat zijn er veel – hebben verhoogd risico, maar niet iedereen ontwikkelt hierdoor baarmoederhalskanker. De test biedt de mogelijkheid om te zien welke vrouwen met dat virus verhoogd risico hebben.

Vandaag roept ROOD (jong in de SP), verkleed als bejaarden op het Academieplein studenten op om mee te doen aan de manifestatie tegen het leenstelsel. ROOD woordvoerder Bart Maandag: ‘Na 35 jaar hard werken heeft de oude man eindelijk zijn studieschuld afbetaald. Wij proberen op deze ludieke manier te laten zien hoe desastreus het plan van VVD, PvdA, GroenLinks en D66 om de basisbeurs af te schaffen is.’ Samen met 14 andere organisaties organiseert ROOD 14 november de landelijke manifestatie in Den Haag.

Een internationaal team van sterrenkundigen, onder wie SRON-astronoom Woojin Kwon, is er voor het eerst in geslaagd om het magnetisch veld in de gas- en stofschijf rond een jonge ster in beeld te brengen. Het artikel met de onderzoeksresultaten is vandaag verschenen in Nature.

24-10-2014