Vrijdag 5 december

Vandaag op de uni
laatste update 11:20

Het wordt langzaam een beetje minder koud. Wel blijft het vandaag nog bewolkt.

Maandag 8 december promoveren bij de RUG 3 mensen uit Kosice, waarvan de laatste, Matej Skorvanek, de nummer 25 uit Kosice is die hier in Groningen zijn proefschrift verdedigt. Het samenwerkingsverband van UMCG/RUG met Kosice bestaat al zo’n 20 jaar. De drie promovendi zijn Pavol Mikula, psycholoog; Gabriel Kolvek, kinderarts; en Matej Skorvanek, neuroloog.

De naakte Sinterklaas – een van de oprichters van DUO-Bier – die op het veld liep tijdens de wedstrijd SC Cambuur – AZ is de inspiratie geweest voor een nieuw DUO-bier.  Het speciaalbier heet ‘Forse Jongen’. De brouwers kwamen op de naam door het commentaar van Theo Reitsma tijdens het streaken. Het betreft een donker bier van 8,5% in een 75 cl. fles.

Zondag 14 december zijn romanschrijver Gustaaf Peek en hoogleraar wetenschapstheorie en wetenschapsgeschiedenis van de psychologie aan de RUG Trudy Dehue te gast bij Zondagschrijvers. Coen Peppelenbos gaat met ze in gesprek om 14.00 uur in de Centrale Bibliotheek, Oude Boteringestraat 18.

Negen van de tien vrouwelijke hoogleraren vindt dat mannen voorrang krijgen in de klim naar de wetenschappelijke top. Dat is een van de conclusies uit een enquête die UT Nieuws, onafhankelijk nieuwsmedium van de Universiteit Twente, in samenwerking met Newcom Research & Consultancy hield. Er deden 1115 vrouwelijke wetenschappers mee. Hier kun je de volledige enquete inzien.

05-12-2014