VVD: ‘Weg met studies zonder baankansen’

Studies waarbij studenten weinig kans hebben op een baan moeten verdwijnen, vindt de VVD.

‘Als de kaartenbakken van de UWV vol zitten met een studie, moet je gaan nadenken over hoe relevant de opleiding nog is’, zegt VVD-kamerlid Pieter Duisenberg tegen BNR. Niet alleen toekomstige, maar ook huidige studies moeten worden getoetst op nut en noodzaak.

‘Er zijn opleidingen waar werkloosheid is en toch zijn ze nog heel populair’, constateert Duisenberg. En dat moet veranderen, vindt de VVD. Met name de voorlichting aan studenten moet worden verbeterd. ‘Uit onderzoek is gebleken dat de informatie soms te rooskleurig is, terwijl het niet alleen belangrijk moet zijn voor hogescholen en universiteiten om studenten te lokken, maar ook om ze perspectief te bieden na de opleiding’, aldus het Kamerlid.

Werkloosheid

Studies die opleiden tot werkloosheid hoeven niet meteen te worden geschrapt, meent Duisenberg. ‘Eerst moet je de opleidingen opdracht geven om te verbeteren. Ga eraan werken.’

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is het niet met de VVD eens. ‘Iedere student moet de vrije keuze hebben om een opleiding te kiezen die bij hem of haar past. Wel moet er eerlijk worden voorgelicht over de kans op een baan’, reageert voorzitter Stefan Wirken van de studentenbond.

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over arbeidsmarktkansen van opleidingen en selectie in het hoger onderwijs. Duisenberg zal dan zijn plan inbrengen.

 

Update: Minister Bussemaker wil niet dat opleidingen periodiek worden gecontroleerd op nut en noodzaak. ‘Als we dit zouden doen, dan zou dat een enorme bureaucratische last met zich meebrengen’, reageerde ze tijdens het debat in de Tweede Kamer.

23-03-2016