‘We begonnen te enthousiast aan University College’

Bij de start van het University College Groningen zijn fouten gemaakt, geeft RUG-bestuurder Sibrand Poppema toe. De universiteit begon te enthousiast aan het College, zonder eerst te onderzoeken of er wel belangstelling voor was.

‘Bij het University College Groningen (UCG) hebben we er te veel op vertrouwd dat er landelijk zoveel belangstelling is voor University Colleges (UC). En dat die belangstelling zou gelden voor alle UC’s’, zei Poppema in de universiteitsraad. ‘We zijn nog niet eerder aan iets begonnen dat zodanig tegenviel.’

Het UCG heeft veel moeite om voldoende studenten aan te trekken. De faculteit heeft honderd eerstejaars nodig, maar wist de afgelopen twee studiejaren slechts dertig studenten binnen te halen. Om de kosten binnen de perken te houden moet het University College zelfs groeien naar tweehonderd studenten per jaar.

Aanpassingen

Inmiddels is de selectieprocedure van de faculteit aangepast, de opleiding flexibeler ingericht en is een nieuwe wervingscampagne op poten gezet om meer studenten binnen te halen. Volgens decaan Hans van Ees wordt het ‘noodzakelijk’ om komend jaar honderd studenten aan te trekken.

‘Iedereen was positief over het UCG, en toch zijn er dingen niet goed gegaan. Daar hebben we wel lessen van geleerd’, aldus Poppema. De universiteit gaat daarom eerst onderzoeken op welke opleidingen potentiële studenten zitten te wachten, voor het een College begint in Leeuwarden. ‘We gaan goed kijken of er markt is voor een opleiding. Om te beginnen onder Friese scholieren, maar vervolgens gaan we ook nationaal en internationaal kijken.’

01-12-2015