Weer geen WK-goud voor dammer Boomstra

Geen goud, geen zilver, geen tweekamp om de wereldtitel. Een bronzen plak was het enige dat dammer Roel Boomstra op het wereldkampioenschap dammen nog een beetje troost kon bieden. De 22-jarige natuurkundestudent greep net als twee jaar geleden naast de titel.

Het was het moment van de waarheid voor favoriet Roel Boomstra. De mondiale damtop meldde zich op 5 november bij Hotel Ten Cate in Emmen voor het negentien speeldagen tellende WK Dammen. Emmen, de stad waar Boomstra acht jaar woonde. De Russische Alexander Georgiev trok zijn in 2011 ingezette hegemonie door en pakte zijn achtste wereldtitel. Boomstra moest daarnaast de verrassende, pas 17-jarige Jan Groenendijk voor laten.

‘Eigenlijk ben ik de eerste verliezer’, klinkt het dof. ‘De nummers één en twee spelen samen een WK-tweekamp. Dat ben ik nu misgelopen. Ik heb nog wel even tijd nodig om het te verwerken. Derde is een topklassering, maar dat zal ik later pas echt beseffen.’ Twee jaar geleden voltrok zich hetzelfde scenario: achter Georgiev werden de Kameroener Jean Marc Ndjofang en Boomstra gedeeld tweede, maar de laatste had een winstpartij minder.

‘Enorme verrassing’

Bijna was er toch een Nederlandse wereldkampioen geweest. ‘Jan Groenendijk was een enorme verrassing, hij speelde een erg goed toernooi. In de laatste speelronde was hij zelfs dicht bij de wereldtitel, maar maakte hij in tijdnood een enorme fout.’ Een zeker lijkende winst werd vergooid, en daarmee ging de titel naar Georgiev.

Na de sluitingsceremonie vertrok Boomstra naar zijn moeder, die op tien minuten loopafstand van het hotel woont. Toch bivakkeerde hij de afgelopen twee weken met alle andere damsporters op de speellocatie. ‘Dat gaat eigenlijk altijd zo. Wel voelde ik me in Emmen echt thuis.’ Pas over twee jaar krijgt hij een kans om zich te revancheren: ‘Ik heb twee jaar naar dit toernooi toegewerkt, nu zit het erop. Op het gebied van dammen heb ik de komende tijd niet zoveel op het programma staan.’

Voor nu staat het oppakken van zijn natuurkundestudie op één. ‘Ik wil graag mijn bachelor afronden en ga vanaf januari onderzoek doen. Over twee jaar is het WK in Estland, het ligt voor de hand dat ik dan voor goud ga. Maar zo’n WK vergt mentaal een zware inspanning. Daar zal ik eerst van moeten herstellen.’

26-11-2015