Weer legionella bij tandheelkunde

Tandheelkunde kampt opnieuw met een legionellabesmetting. De bacterie is weer aangetroffen bij enkele behandelunits.

Het gaat om een ongevaarlijke, niet ziekmakende variant van de bacterie. Een aantal behandelunits in het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde (CTM) is gesloten om de leidingen te reinigen, meldt Dagblad van het Noorden. Woordvoerders van het UMCG verwachten niet dat behandelingen en de opleiding hiervan hinder ondervinden.

De besmetting werd ontdekt tijdens een periodieke controle. Sinds 2012 wordt de opleiding geplaagd door terugkerende besmettingen. Toen bleken ook enkele tandartsunits besmet. Door het niet naleven van spoelprocedures kon daar legionella groeien. Het kostte de RUG een half miljoen euro om de bacterie te bestrijden en het waterleidingensysteem aan te passen.

Weinig effect

De maatregelen blijken echter weinig effect te hebben gehad. In februari 2013 werd de bacterie opnieuw aangetroffen in de spoelmechanismen die juist waren geplaatst om de legionella tegen te gaan. Vervolgens bleken nog eens 45 tandartsstoelen besmet. En in september 2013 weer vijf.

Vorige week had de opleiding nog last van lekkage, nadat een koppeling van de waterleiding was losgeschoten. Het water liep via de trappengang van de tweede naar de eerste verdieping en liftschachten stonden vol water. De schade bleef volgens een UMCG-woordvoerder echter beperkt. De besmetting is niet het gevolg van de kapotte waterleiding.

01-09-2015