Wéér mailproblemen door hackers

Er zijn opnieuw problemen met het verzenden van e-mail vanuit de RUG. De universiteit is weer op een zwarte lijst geplaatst.

Verschillende accounts van RUG-medewerkers zijn gehackt, nadat ze hadden gereageerd op phishing mails en hun gebruikersnaam en wachtwoord hadden opgegeven. Vanaf de adressen werd vervolgens zoveel spam verstuurd, dat de universiteit op een zwarte lijst is gezet.

Hotmail

In de phishing mail die werd gebruikt om medewerkers hun gegevens te ontfutselen, worden ze in slecht Nederlands gewaarschuwd voor een virus. De mail is helemaal in RUG-stijl vormgegeven, inclusief RUG-logo en door de universiteit gebruikte foto’s. ‘Heel gewiekst, het is bijna knap gedaan’, beaamt technisch directeur Haije Wind van het Centrum voor Informatietechnologie (CIT) van de RUG.

‘We hebben de accounts die zijn getroffen meteen dichtgezet en de medewerkers geïnformeerd. Maar we staan nu wel op een zwarte lijst waar veel organisaties, waaronder Hotmail, gebruik van maken. We zullen daar nog weer een aantal dagen last van hebben’, vertelt hij.

[vsw id=”WwFX-3RlSbU” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

 

Maatregelen

Het is de zoveelste keer dat de RUG op een spamlijst is gezet. Afgelopen juni stond de universiteit drie dagen lang op een zwarte lijst. Eind vorig jaar konden studenten en medewerkers wekenlang geen mail naar onder meer Hotmail-adressen sturen omdat Microsoft de RUG-mail had geblokkeerd.

Het CIT doet veel aan voorlichting, maar medewerkers blijven toch in de phishing mails trappen. ‘We zijn bezig extra maatregelen te nemen’, zegt Wind. Een goede manier om je tegen hackers te weren, is door nooit je gegevens weg te geven. ‘De RUG-servicedesk zal je nooit via mail of telefonisch vragen je gebruikersnaam en wachtwoord te geven.’

Gmail

Wind verwacht dat de Hotmail-blokkade minder problemen oplevert dan vorig jaar, omdat alle RUG-studenten nu gebruik maken van Gmail. De medewerkers stappen binnenkort ook over, maar dat zal niet in oktober gebeuren, zoals eerder werd gedacht. ‘We zijn bezig met de voorbereidingen, maar ik kan nog geen datum noemen’, zegt Wind.

Een kleine groep personeelsleden dat niet op Gmail wil overstappen, omdat ze bang zijn dat de Amerikaanse overheid meekijkt, blijft nog een jaar lang gebruik maken van de huidige RUG-mail. ‘Dan is de apparatuur die we daarvoor gebruiken afgeschreven en moeten we opzoek naar een Europese mailprovider die de dienst voor ons kan overnemen.’

26-09-2013