Wereldprimeur UMCG met donorlevers

Het is onderzoekers van het UMCG als eerste ter wereld gelukt om menselijke levers buiten het lichaam in leven te houden. Zo kan vóór de transplantatie getest worden of een donorlever geschikt is.

Dankzij nieuwe technieken lukte het de onderzoekers om levers urenlang buiten het lichaam in leven te houden. Zo konden ze kijken of de lever goed genoeg kan functioneren voor transplantatie. De levers werden doorspoeld met zuurstofrijk bloed, vitaminen en andere essentiële voedingsstoffen die het orgaan in het lichaam ook krijgt. Daardoor werd de kleur, zuurgraad en galproductie van de lever weer normaal.

In Nederland worden jaarlijks 140 levers getransplanteerd. Er zijn meer donoren bereid, maar veel donorlevers worden afgekeurd. Het UMCG verwacht dat met deze nieuwe techniek een deel van die afgekeurde levers toch geschikt voor transplantatie blijkt te zijn.

Voor het ontwikkelen van de techniek zijn afgekeurde humane donorlevers gebruikt. Wereldwijd werken verschillende medische centra aan vergelijkbare technieken, maar dat gebeurde altijd met levers van proefdieren, zoals muizen of varkens.

Het apparaat dat gebruikt wordt om de levers buiten het lichaam te blijven doorbloeden en verwarmen is ook in Groningen ontwikkeld. Het UMCG is het grootste transplantatiecentrum van Nederland. Jaarlijks worden er zo’n zestig levertransplantaties uitgevoerd, waarvan ongeveer een derde bij kinderen. Het UMCG verwacht dat de nieuwe techniek later dit jaar al gebruikt kan worden voor het transplantatieprogramma.

Klik hier voor de publicatie van het onderzoek in het American Journal of Transplantation.

18 maart 2013

 

18-03-2013