Publicaties moeten zichtbaarder worden

Alle RUG-wetenschappers krijgen binnenkort een LinkedIn-achtige pagina op de website van de universiteit. Daarmee moeten de publicaties van de RUG beter zichtbaar worden voor de buitenwereld.

Op de persoonlijke pagina van iedere RUG-medewerker staat een lijst met gepubliceerd werk. Die lijst moet door de medewerkers  zelf worden bijgehouden. En dat gebeurt lang niet altijd. ‘De lijsten lopen achter of zijn soms helemaal niet ingevuld’, weet UB-medewerker Jan Feringa. Onderzoek informatiesysteem Pure moet daar verandering in brengen.

‘Er studeren veel mensen af, dat is heel zichtbaar. We publiceren ook veel over ons onderzoek. Het is belangrijk dat onze publicaties toegankelijk voor zijn studenten, onderzoekers en de maatschappij en dat we een belangrijke partij zijn om mee te werken’, zegt Feringa, een van de aanjagers van het project.

Afspeuren

Pure neemt de wetenschappers veel werk uit handen. Het systeem speurt zelf de databases met publicaties af om te zien of er nieuw werk van de RUG bij zit. Bij een hit krijgt de auteur automatisch een mailtje met de vraag of het artikel inderdaad door hem of haar geschreven is. Zo ja, dan wordt het automatisch toegevoegd aan de lijst.

Universiteiten als Royal Holloway, Aalborg en Edinburgh werken er al mee. ‘Het kost tien duizenden euro’s minder dan het huidige systeem, het zorgt ervoor dat we beter te vinden zijn via Google en gegevens zijn er gemakkelijker uit te halen voor gebruik in rapporten’, vertelt Feringa.

De RUG-wetenschappers kunnen straks via MyUniversity inloggen in Pure en zelf een profielpagina bijhouden. ‘Het lijkt op LinkedIn maar dan veel gestructureerder.’

Eind dit jaar moet het systeem ingevoerd zijn aan de RUG.

Foto: nature.com/istockfoto

 

22-05-2013